Борисов за пакета "Макрон": Без фанфари! Това е пример, че с диалог можем да постигнем успех

Не съм съгласен с твърденията, че сме победили президента (на Франция) Еманюел Макрон. Това коментира премиерът Бойко Борисов минути след завръщането си от Албания, във връзка с отхвърлянето на спорните текстове от пакета "Мобилност" при гласуването в транспортната комисия на Европейския парламент.

"Когато той (Еманюел Макрон) беше у нас, до 2.30 ч. през нощта сме разговаряли и сме обяснявали позицията си, довод по довод. В нашето европейско семейство нещата не стават с тропане по масата и изхвърляне какво ще стане, или какво няма да стане", заяви Борисов. В случая всичките ни европейски депутати положиха максимални усилия, добави премиерът.

"Нямаме повод за фанфари, напротив, това е един пример, че с диалог можем да постигнем успех. Доста години съм в Съвета на ЕС и знам как се случват нещата - без да повишаваме тон, а с убеждаване и диалог.

"Със същия диалог постигнахме с 8% повече за кохезионна политика. Други имат с 25% по-малко. Ако някой си мисли, че може да пребори Франция, Германия, Австрия заедно-значи е голям наивник на средна възраст", каза още Бойко Борисов.

По думите му българската страна също е направила компромиси пред Еманюел Макрон. "За каботажа искахме три дни, но приехме да са два дни. Приехме шофьорите на ТИР-ове да могат да спят в кабините на камионите, но само там където има нормални условия за това.

"Благодарим за ясната и твърда позиция на българското правителство в лицето на премиера и министъра. Явната несправедливост е в ход да бъде премахната", коментира представител на превозвачите.

"В транспортната комисия на ЕП категорично с мнозинство беше гласувано, така че да бъдат удовлетворени усилията на българската страна. Благодаря за усилията а премиера Борисов, на ЕНП и на наши евродепутат Андрей Новаков", коментира транспортният министър Ивайло Московски.

Имаме абсолютно пълен успех преди гласуването на Европейския парламент за предложенията, съгласувани с превозвачите, които сме подали, добави той.

Според Московски, пакетът няма да бъде одобрен от ЕП дори при австрийското председателство, защото ще трябва да бъде свикван извънреден съвет на министрите на транспорта в ЕС, за което българската страна е готова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика