Борисов отправи послание към Брюксел: Балканите са единни, сигурни и прогнозируеми

Искам да отправя послание към Брюксел - ЕС има едни мъдри, прогнозируеми, сигурни Балкани, които не генерират проблеми, а желаят да спазват всички правила, които европейската демокрация налага - върховенство на закона, инфраструктура, правила, по-високи доходи за хората. Нашата дружба не е насочена срещу никоя страна – тя е да даде повече възможност за повече инвестиции и повече строежи в Балканите. Там, където се строи, там няма войни.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след приключване на втората четиристранна среща на балканските лидери в Белград. Сега е решаващото време за бъдещето на Балканите, подчерта той.

Премиерът обяви, че Сърбия винаги е била неразделна част от Европа и е в сърцето на Европа.

Балканите са натоварени с история, войни, кръвопролития. Ние 130 години след това отново си говорим за това как да устроим така Балканите, че хората да живеят по-добре, напомни Борисов. Той каза, че е запознал Вучич, Ципрас и Тудосе със срещата в София с лидерите на Западните Балкани, с напредъка по коридорите 8 и 10.

Народите на Балканите имат възможност да видят, че не само сме част от Европа географски, но и сме неразделна част от тях. Ние всички заедно не трябва да генерираме проблеми, трябва да покажем мъдрост, че сме си научили уроците от историята, добави Борисов.

Нашата дружба не е насочена срещу никоя страна – тя е да даде повече възможност за повече инвестиции и повече строежи в Балканите. Там, където се строи, там няма войни, категоричен беше Борисов.

Като членове на НАТО сме лоялни партньори, но нашата пъпна връв, нашето сърце е Брюксел. Убеден съм, че за България, за Балканите по-добър път няма. Някои твърдят, че Брюксел е символ на бюрокрацията. Нашите усилия не са да преодоляваме някого в Брюксел. Отчитаме заслугите на Донорите, онези, които дават най-много пари в Европа. Нашата работа обаче никой не може да я свърши, допълни Борисов.

Той призова да нормализираме отношенията и с Русия, и с Турция: Имаме американски бази, имаме и руски, и конфликтът е готов. Имаме мюсюлманско и християнско население. Една искра да пламне и… Длъжни сме да установим стабилност на народите ни. На Балканите всички пръсти са равни. Искаме да помогнем на Брюксел при вземането на решения, а не да поставяме ултиматуми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика