Британски учен: Ваксина срещу COVID-19 може да бъде готова около септември

Ваксина срещу коронавирус може да бъде готова веднага след септември, заяви британският учен, водещ една от най-напредналите разработки в света – Сара Гилбърт, пише британския вестник The Times.

Сара Гилбърт, професор по ваксинология в Оксфордския университет  е „80 на сто уверена“, че ваксината, разработена от нейния екип, ще работи, като изпитанияta върху хора трябва да започнат през следващата

седмица. Правителството даде знак, че би желало да финансира предварително производството на милиони дози, ако резултатите изглеждат обещаващи. Това ще позволи незабавно да бъде достъпна за обществеността, ако бъде доказано, че работи.

Дори ако мерките за спиране на разпространението на коронавирус бъдат облекчени през следващите седмици, официалните лица очакват, че без ваксина някои елементи на социално дистанциране, като защита на уязвимите или работа от дома, ще продължат да съществуват.

Екипът на професор Гилбърт е един от десетките по света, които се опитват да намерят ваксина и е най-напредналият във Великобритания. Тя работи седем дни в седмицата, за да премине през всички етапи „Мисля, че има голям шанс тя да работи въз основа на други неща, които направихме с този тип ваксина“, каза тя. „Това не е просто преувеличение и с всяка изминала седмица имаме повече данни за разглеждане. Бих искала 80 процента ефективност, това е моето лично мнение.“. добави Гилбърт.

Първите изпитвания за безопасност трябва да започнат скоро, като следват още проучвания по целия свят, за да се установи дали ваксината намалява риска от заразяване с коронавирус.

Карантината затруднява тестването на ваксина, тъй като вирусът не се разпространява, заяви професор Гилбърт. Ако обаче една от страните, в които бива изследвана „се окаже, че има висока скорост на предаване на вируса, тогава ще постигнем резултатите си за ефективност много бързо, така че това е стратегията за намаляване на времето“.

На въпрос дали най-оптимистичният сценарий за работеща ваксина е септември, тя отговори: „Да и трябва да работим за това.“ Успехът до есента е „почти възможен, ако всичко върви перфектно“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа