“Буревестник” - мистериозната руска атомна ракета

Малък ядрен реактор позволява полетът до целта да продължава с дни

Опасенията са, че излъчва значителна радиация по време на полет

Чeтири дни cлeд ядрeнaтa eкcплoзия, при кoятo зaгинaхa пeтимa души в бaзa в Руcия, руcкитe влacти признaхa, чe инцидeнтът e cвързaн c изпитaния нa нoви oръжия, и oбeщaвaхa дa ги дoвeдaт дoкрaй, прeдaдe Фрaнc прec. Aмeрикaнcки eкcпeрти прeдпoлaгaт, чe инцидeнтът мoжe дa e бил cвързaн c тecтoвe нa крилaтaтa рaкeтa „Бурe­вecтник“, eднo oт нoвитe oръжия, кoитo прeзидeнтът Влaдимир Путин преди време обяви зa нeпoбeдими. По-долу публикуваме със съкращения материал на агенция „Russia Beyond“ за мистериозната ракета.

Какво е крилата ракета „Буревестник“ и ще успее ли проектът за нейната разработка? Как ще изглежда, какви ще са размерите u, на какъв принцип функционира, ще излъчва ли опасна за здравето радиация, какви технически проблеми срещат руските конструктори, кога можем да я очакваме на въоръжение и т.н. Това са всички въпроси, които си задава местната и световната общественост, когато става дума за най-новия проект на руската военна индустрия.

Крилатата ракета с неограничен обхват „Буревестник“ е един от най-загадъчните проекти на руския военно-промишлен комплекс.

За ракетата с ядрено задвижване лично говори първият човек на Руската федерация - Владимир Путин, по време на своето обръщение към Федералния съвет (реч от 2018 г.). По този повод руският президент представи шест нови системи, разработени от руския военно-промишлен комплекс, пет от които вече са със статут пред приемане на въоръжение. Практическите тестове на супертежката ракета „Сармат“ и дълбоководния дрон-торпедо „Посейдон“ са преминали безпроблемно. Лазерният комплекс „Пересвет“ е вече на опитно бойно дежурство, както и ракетната система „Кинжал“. До края на тази година се очаква Ракетните войски със стратегическо предназначение на Русия да обучат първия ракетен полк, който ще бъде оборудван с маневриращ блок „Авангард“, способен да лети на дълги разстояния и с невероятна скорост.

Всичко това е добре известно. Въпреки това, когато става дума за разработката на известната крилата ракета „Буревестник“, няма много информация. Около нея витае мистерия. „Буревестник“ бавно се сдобива със славата на ужасяващо оръжие. Говори се, че тази ракета, освен безспорния си унищожителен потенциал, може да има и катастрофални екологични последствия, защото излъчва значителна радиация по време на полета си.

Както съобщават чуждестранни медии, които се позовават на източници от разузнавателните структури на своите страни, самото тестване на „Буревестник“ е оценено като неблагоприятно. Няколко контролни пуска на оръжието са завършени неуспешно, а една от ракетите е паднала в морето и потънала в близост до архипелага Нова Земя. Руският флот твърди, че е извършил мащабна спасително-издирвателна операция, в която са открити и извлечени най-опасните части от дъното на Северния ледовит океан.

Каква е тайната на известните ракети „Буревестник“? И наистина ли са опасни за околната среда? През 2018 г. министерството на отбраната публикува видеоклип от пробен пуск на крилата ракета „Буревестник“. Ракетата се изстрелва от наземна пускова установка. Включени са и кадри на самия полет. Те са направени от пилотската кабина на самолет, който проследява полета й. Руското министерство на отбраната показа и производствения цех, в който се извършва процесът по сглобяване на тези ракети. Ракетите имат и елементи, които са боядисани в червено. Вижда се също, че те се поставят в специални транспортно-пускови контейнери. Червеният цвят, с който са боядисани ракетите, говори, че тези модели са предназначени за тестване. Поради силния си контраст с околната среда е много по-лесно да се фиксира полетът на изпитателните ракети с помощта на оптико-електронни средства.

На външен вид „Буревестник“ прилича на крилатата ракета Х-101. Както едната, така и другата имат характерна носова част и ракетен корпус. Тази конструкция цели да намали радарното отражение на ракетата. Всъщност „Буревестник“ е с много по-големи габарити от ракетата Х-101 (дължина и тегло), като има дължина от 9-11 м. По-големият u брат близнак - Х-101, е с дължина 7 м. По тези параметри можем да заключим, че новата крилата ракета е много по-тежка от Х-101. Няма съмнение в това, защото конструкторите са интегрирали в нея цял атомен реактор.

Друга характерна черта на „Буревестник“ е позицията на крилете. При ракетата Х-101 те са на дъното на корпуса, докато при „Буревестник“ са на по-горна позиция. Също така „Буревестник“ е с размери много по-големи от тези на ракетата Х-101.

Принципът на действие на крилата ракета „Буревестник“, задвижвана от ядрен реактор, е доста прост. На ракетата има специални секции с невероятно мощни и компактни нагреватели, задвижвани от ядрен реактор. В тях влиза въздух, който се загрява до температура от няколко хиляди градуса по Целзий - жизненоважен компонент в оперативната функция на двигателя. Именно този нагрят и сгъстен въздух се изхвърля през дюзите и създава необходимата тяга за движение.

Видеоматериалът, представен от министерството на отбраната, ясно показва отделенията на ракетите, в които се намират нагревателите, както и горещия въздух, излизащ от тях, давайки тяга. В края на видеоматериала се вижда самата ракета, която не е поставена в транспортно-пускова установка. Показана е в полетна конфигурация (със сгънати крила) и покрита с непрозрачно платно.

Въпреки това, въз основа на контурите, може да се предположи каква е конструкцията u, включително и частта, на която са разположени нагревателите. Именно размерите на тези елементи и тяхната специфична форма карат конструкторите да прехвърлят крилата в горната част на ракетата. По този начин положението на крилото не пречи на работата на нагревателя и не нарушава параметрите на неговата аеродинамика.

Значителното увеличаване на габаритите на „Буревестник“ в сравнение с ракетата Х-101, което е следствие от инсталирането на ядрен реактор, но също и на участък със силни, но едновременно масивни нагреватели, породи съмнения относно способността на стратегическите бомбардировачи Ту-160 и Ту-95МС да носят и използват тази ракета. Възможно е въздушният пуск на тези ракети да изисква тежките военни транспортни самолети Ан-124 или Ил-76 да влязат във функцията на бомбардировачи. Но това предположение е повече в областта на научната фантастика.

По всяка вероятност „Буревестник“ ще се изстрелва от наземни бойни платформи. Не е изключено транспортно-пусковият контейнер с крилата ракета „Буревестник“ да бъде инсталиран на платформа за тежкотоварни автомобили.

Крилатата ракета „Буревестник“, която ще лети благодарение на миниатюрен ядрен реактор, не е мит, нито представлява заплаха за екосистемата. Ракетата съществува и може да лети. Това, което със сигурност тревожи руските конструктори, е създаването на перфектна система за навигационно управление, която ще трябва технически да подкрепи изключителните изисквания, свързани с уникалните полетни характеристики на ракетата. Решаването на този сложен проблем ще определи датата на въвеждането на тази ракета на оперативно въоръжение в руската армия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии