България е на първо място по болестта трихинелоза

Страната ни е домакин на Десети юбилеен Балкански конгрес по микробиология

Открито е лечение за 95% от формите на хепатит С

България е на първо място сред останалите европейски държави по разпространение на трихинелоза - тежко паразитно заболяване, което засяга човека, дивите и домашните животни. Това стана ясно по време на пресконференция в сряда, посветена на Десетия юбилеен Балкански конгрес по микробиология, на който страната ни е домакин. Събитието ще се проведе от 16 до 18 ноември в София.

Друг съществен проблем у нас, освен трихинолозата, е наличието на пет много сериозни зоонози, които причиняват огромни загуби за икономиката ни. Сред тях са бруцелоза, нодуларен дерматит, син език и други, предупредиха специалисти. Този проблем ще бъде поставен на среща с министъра на земеделието и храните.

По време на тридневния конгрес ще бъдат обсъдени различни теми, засягащи медицинската, ветеринарна, растителната и промишлена микробиология, вирусологията, инфекциозната имунология и паразитологията и други. Особено внимание ще се обърне и на нарастващата заплаха от антибиотичната резистентност, както и на разработването на нови антимикробни средства. Конгресът ще включи и обучение на младите микробиолози за новите методи за лечение на инфекциозни заболявания.

Интересът към събитието е е рекорден и се очакват над 400 доклада от лектори и специалисти от Франция, Португалия, Турция и други страни, обясни председателят на Българското микробиологично дружество акад. Ангел Гълъбов.

Той коментира и новата безинтеференова терапия за лечение на хепатит С, посочвайки, че у нас цари “абсолютен оптимизъм” по отношение на нея.

По думите му през 2016 г. по време на европейски конгрес в Хамбург експертите са били единодушни, че към този тип лечение трябва да се действа предпазливо. Причината - терапията лекува до 95% от формите на хепатит С и трябва да се внимава, за да не се развият резистентни форми на заболяването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве