Българските зимни курорти - най-изгодни в Европа

Витоша е ценови хит, Банско и Пампорово са в топ 10

Ски на Витоша - това е абсолютният ценови хит за идната зима в Европа, съобщава сайтът на най-тиражния германски вестник „Билд”. Изданието се позовава на данни, обработени от водещата туристическа търсачка HomeToGo.

Авторите на сравнението уточняват, че са пресметнали дневните разходи за настаняване във ваканционни вили и къщи за гости (до 4 души) и за дневна ски-карта през февруари. Сметките им обхващат водещи курорти в отделните страни.

Повечето писти в планината над София са лесни, има и някои по-стръмни. Тук няма единна ски-карта, на ден за пързаляне скиорите трябва да заделят 18 евро, отбелязва изданието. С общи разходи от 69 евро на ден (включително настаняване) това е най-изгодният ценово курорт в Европа.

Сред най-изгодните 10 в списъка (виж графиката на по-долу) попадат още Банско (на 4-о място) и Пампорово (6-о).

Тук е и руският зимен курорт Красна Поляна (до Сочи), както и чешкият Божи Дар.

Изненадващо сред евтините дестинации е френският курорт Метабие, разположен близо до границата с Швейцария.

Относително ниските цени при германските зимни курорти се обясняват с факта, че резервациите за тях още са малко.

Най-скъпо на любителите на ските ще им излезе в Австрия, Франция и Швейцария (виж графиката). В прочути курорти като Цермат, Зьолден и Куршевел трябва да си приготвят 500 до 600 евро на ден. Рекордьор е Лех ам Арлберг с общи разходи от 648 евро на ден, или повече от 9 пъти по-скъп от Витоша.

0203_2

Най-евтиното предложение от Австрия е Бад Хофгащайн - 136 евро за настаняване и 52 за ски карта или общо 188 евро на ден. Това е значително по-малко от най-изгодния зимен курорт в Швейцария - Интерлакен - 253,66 евро на ден (219 за настаняване и 34,66 за ски карта).

Най-скъпият зимен курорт в Италия - Кортина д’ Ампецо, дори не попада сред топ 10 в тази категория със „скромните” 268 евро дневно (37 за ски карта и 231 за настаняване). Най-ниски цени за скиорите предлага Фолгария - 97 евро настаняване и 40 ски карта или общо 137 евро.

Проучването включва и зимни курорти от Чехия и Полша. Известният полски курорт Закопане е сред относително евтините със 137,40 евро дневно (107 настаняване и 30,40 ски карта). Шпиндлеров Млин в Чехия е значително напред - 180,05 евро (146 настаняване и 34,18 ски карта). Заради географското си положение някои от планинските курорти в Чехия вече се радват на добра снежна покривка и пистите в тях са отворени от средата на октомври.

На Витоша чакат да завали сняг

Сезонът почва през декември

Ако завали сняг навреме, сезонът може да бъде открит преди Нова година

Традиционно ски сезонът в големите български курорти ще бъде открит през декември. Най-големият роден зимен център Банско за поредна година готви пищен празник по случай началото на активния сезон. В центъра на вниманието ще е знаменитият италиански спускач от близкото минало Кристиан Гедина, който се очаква да покаже майсторството си на пистата „Алберто Томба”. Добра новина за пиринския курорт е демонстрираната воля от страна на централната и местната власт за изграждане на втора кабинкова линия от града до ски зоната.

Все още не са определени точните дни в останалите зимни центрове. Вероятно Пампорово и Боровец ще организират церемонии на същата дата, като в Родопите обикновено пускат безплатен достъп до съоръженията за първия уикенд. В Рила пък се снабдиха с нови съоръжения за изкуствен сняг с по-голяма производителност и вече започнаха да подготвят пистите. При достатъчно студено време там ще може да се кара и по-рано - добра новина за тези, които нямат търпение зимата да дойде.

Най-неясно е положението с Витоша. Заради остарелите съоръжения, които нямат голям капацитет, всичко зависи от времето. Ако завали сняг навреме, сезонът може да бъде открит преди Нова година, но в последните години това се случваше в началото на февруари. Иначе планината остава най-достъпното място за ски за софиянци, а големият коз е изкуственото осветление на пистата „Витошко лале”, което „удължава” късия зимен ден за най-запалените скиори.

Заради Зимната олимпиада в Пекин

Китайци идват да се учат от Банско

Работна среща за обмяна на опит в управлението на планински курорти ще се състои в Банско на 7 ноември между кмета Георги Икономов и делегация на Организационния комитет на Олимпийските игри “Пекин 2022”, съобщи пресцентърът на общината.

Китайската делегация е начело с Занг Джиандонг, изпълнителен вицепрезидент на Организационния комитет на олимпийските игри “Пекин 2022” и заместник-кмет на Пекин. На срещата ще присъстват Белчо Горанов, генерален секретар на Българския олимпийски комитет, и Цеко Минев, председател на Българската федерация по ски.

Мерки

Нов инспекторат ще следи за качеството на услугите

Предстои да се създаде звено за контрол - туристически инспекторат към министерството на туризма. Така специфичните контролни правомощия, които до момента се осъществяват от Комисията за защита на потребителите (КЗП), ще се прехвърлят към министерството. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с представители на контролните институции, местната власт и бизнеса за подготовката на зимния сезон. Тя подчерта, че съвместните проверки с КЗП ще продължат. Всичко, свързано с потребителските права, ще се запази в обхвата на КЗП съобразно Закона за защита на потребителите. Предвижда се инспекторът да има 6 регионални структури, като едната ще е в Боровец. Идеята е тези структури да бъдат също в Банско, Пампорово, Варна, Добрич и Бургас, за да се обхванат големите зимни и черноморски курорти.

Прогнози

Очакваме между 5 и 10% повече туристи

Между 5 и 10% повече туристи да посетят страната през предстоящия зимен сезон очакват от Министерство на туризма. Според разчетите традиционно интерес има от съседните държави Гърция, Турция, Сърбия, Македония и Румъния. Повече туристи очакваме и от Великобритания и Германия, регистрираме нарастване на записванията от Белгия, Австрия и Италия.

Според данни на ведомството от анализ за зимен сезон 2016/2017 година, ски ваканциите привличат значително количество организирани чуждестранни туристи и генерират основна част от приходите от планински туризъм в страната. Едновременно с това, по количествени и качествени параметри зимните спортове заемат ключова позиция, което се определя от масовото търсене и предлагане в големите зимни туристически курорти на България. За периода декември 2016 г. - март 2017 г. общият брой посещения на чуждестранни туристи е нараснал близо 2,3 пъти, съпоставен с периода декември 2001 г. - март 2002 г. и вече надхвърля 1,4 млн. посещения.

През периода януари-март 2017 г. България е посетена от 1 079 464 чуждестранни граждани (без транзитно преминалите). Налице е ръст от 19,9% спрямо същия период на 2016 г., което е рекорд след влизането на България в Европейския съюз през 2007 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика