Бюрата по труда търсят детегледачки за работещи родители

От днес Бюрата по труда започват да набират заявки от родители, които искат да наемат детегледачи, за да се върнат на работа. Условието е да няма място за децата в детска ясла или градина. Проектът се финансира с 20 милиона лева по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси", предаде БНР.

„Родители в заетост“ се казва схемата, която ще помогне на около 1500 семейства в отглеждането на децата от 0 до 5 годишна възраст. Заместник-социалният министър Зорница Русинова: "За нас приоритет са самотните родители, хората с увреждания, хора, които са в уязвено положение, така че да ги подкрепим максимално, като условието е децата им, които са на възраст между 0 и 5 години да не бъдат обхванати от системата на яслите и детските градини. Родителите, разбира се, трябва да ни докажат, че са положили усилия да бъдат интегрирани децата им в яли или в детски градини. Набираме заявки за самите детегледачи – могат да са заети, безработни лица."

Срокът, за който ще се плаща минималната заплата на детегледачите, е до 18 месеца. Няма ограничения и за децата могат да се грижат роднини – баба или дядо, без значение дали са пенсионери: "Основният избор ще става от родителите. Те са тези, които ще имат правото на избор, кой да бъде детегледачът", каза Зорница Русинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България