Бясна гонка в езерото "Вая", конфискуваха три лодки

Бракониери хвърлят камъни по инспектори от ИАРА

Три лодки и 4 километра мрежи са били конфискувани от инспектори от ИАРА в езерото "Вая" край Бургас. Истински екшън се разиграл във водоема след сигнал на буден гражданин, че цигани от близкия квартал "Горно Езерово" ловят незаконно риба в едно от най- красивите езера.

Риболовът във "Вая" с мрежи е строго забранен.

Инспекторите реагирали веднага- със своя лодка те влезли през канал в езерото и подгонили бракониерите. Ромите ги видели и се паникьосали. С викове и крясъци "Бягай! Идват да ни хванат!", те се хвърляли от лодките във водата и доплували до брега. Там им дошъл кураж и скрити зад храстите, започнали да обстрелват инспекторите с камъни. В това време видели че по суша пристигат патрулки на полицията и хукнали към махалата си м квартал "Горно Езерово", където се изпокрили.

"Скриват се в гетото и там не можем да им хванем дирите...Ловили са таранка, наричат я още "сребриста каракуда". Това е най- евтината риба", разказаха от инспекцията пред Труд.

Официално, на рибната борса таранката се харчи по 2 лева. Според очевидци, в квартал "Горно Езерово" има нелегална рибна борса. Циганите ловят риба незаконно в близките езера и я продават на безценица. Във всеки дом можеш да си купиш риба, ако се престрашиш. Защото никой не знае колко време и къде я държат из къщите си бракониерите.

В бедната откъм паламуд и чернокоп тази година есен, бракониерите кръстосват езерата, където има гарантиран улов, после я продават тайно за жълти стотинки, разказват хора от близките до водоемите селища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони