Вазовите празници в Сопот започват на 3 юли с моноспектакъл

Тазгодишните Вазови празници започват в родния град на патриарха на българската литература Сопот на 3 юли (понеделник) от 18 часа с моноспектакъла „Любовта не може просто да отмине” с участието на носителя на награда „Икар” Симеон Владов. Пиесата на младия български романист и драматург Радослав Гизгинджиев ще се играе в експозиционната зала на Къщата музей „Иван Вазов”.

На следващия ден – 4 юли, от 17.30 часа в Радиното училище ще бъде открита постоянна фотоизложба „Сопот в миналото” и ще се състои премиерата на книгата „Спомени” на Съба Вазова. Афишът за 5 юли включва прожекция от 17.30 часа в театралния салон на Радиното училище на на документалния филм „От Вазов за Вазов - по пътя на спомена”, реализиран ученици от средно училище „Иван Вазов”, а на 6 юли от 18 часа ще започне музикално-поетичен спектакъл „С Вазов в сърцето. На 7 юли от 9,30 часа на площад „Иван Вазов” ще се проведе детско утро с участието на малчугани от забавачките в Сопот, а от 18 часа същия ден е срещата с професор Димитър Михайлов и неговата книга „Иван Вазов. История, поетика, диалози”, която ще бъде представена от проф. Иван Стайков.

Лично министърът на образованието и науката ще пристигне в Сопот на 8 юли (събота), за да открие научната конференция на тема „Вазовият род и приносът му в историята на съвременна България”. Същия ден от 18,30 часа в Източния парк ще се проведе панихида за загиналите сопотненци през лятото на 1877 г и с откриване на възпоменателна плоча ще бъде отбелязана 140-годишнината от Сопотското въстание. На 9 юли от 10 часа в църквата „Свети Свети Петър и Павел” ще започне тържествена литургия по повод 167-та годишнина от рождението на Иван Вазов, а от 11 часа в Етнографския и занаятчийски център „Сопотски еснафъ” ще бъде открита изложба от творби на занаятчии от Сопот и региона, а след това ще се проведе и сопотска седянка „На бяло сладко” с участието на Гуна Иванова. От 17.30 часа същия ден ще започнат срещите с носителите на национална литературна награда „Иван Вазов” и с лауреата на „Детска Вазова награда”.

Час по-късно в къща музей „Иван Вазов” ще е церемонията по награждаването на лауреатите в националния ученически конкурс ”Вазовата България”. След 19,30 часа ще бъде открит мемориалният комплекс „Аз съм българче” , където носителят на националната литературна награда „Иван Вазов” ще засади борче. От 20 часа на площада в Сопот започва тържественото честване на 167–та годишнина от рождението на патриарха на българската литература и официалното връчване на „Детска Вазова награда” и националната литературна награда „Иван Вазов”. Празненствата ще завършат с концерт- спектакъл „И мойте песне все ще се четат” с участието на квартет „Българи”, народната певица Гуна Иванова, оперният бас Николай Петров, трио „"Musica bellа" (цигулка, виолончело и пиано), танцов ансамбъл „Розова долина”, Панайот Панайотов и Васил Петров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони