Валери Симеонов: Битката за Добрич е втората Шипка

Битката за Добрич е втората Шипка, Добруджанската Шипка. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов, който присъства на тържествената церемония за 102-годишнината от Добричката епопея пред паметника на генерал Иван Колев в Добрич.

epopeq3

Той посочи, че знае за събитията от 5-7 септември 1916 г. от своя дядо, който е участвал в тях. "Сражението за Добрич е едно от най-значимите в Първата Световна война и във военната ни история изобщо.Загубата на битката при Добрич би означавала загуба на цялата Добруджанска операция, защото руските, румънски и сърбо-хърватски части са планирали пробив и към Варна, което е поставяло под въпрос оцеляването на морската столица и е правело безсмислена Тутраканската победа“, каза Симеонов.

Той е един от дарителите за построяването на паметниката на генерал Колев, излят от 3.5 тона гилзи, предоставени от Министерството на отбраната, и открит преди 2 години.

Церемонията се проведе с участието на ВМС на България. Присъстваха областният управител Красимир Кирилов, кметът на града Йордан Йорданов, депутати и граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България