Варна с втори по големина бюджет след столицата - 393,7 млн. лв.

Рекорден за историята на града и втори по големина у нас след столицата бюджет за 2018 г. гласува варненският Общински съвет.

С 32 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" бе одобрена предложената от администрацията макрорамка от 393,7 млн. лв., подчинена на приоритетите: Варна - град на развитието, на знанието и дестинация за 4 сезона. Така градът ще харчи 123 млн. лв. повече от 2017 г., без данъците да се вдигат.

Очакваните местни приходи са 267,2 млн. лв., а от държавно делегирани дейности – 126,5 млн. лв. Най-солидни разходи са заложени за благоустройство - 162,7 млн. лв. В ремонт и изграждане на улици ще бъдат вложени 6 пъти повече пари от миналата година - 110 млн. лв. За изпълнението на най-мащабния инфраструктурен проект от десетилетия - изграждането на бул. "Васил Левски", в бюджета са предвидени 88 млн. лв., а за пробива на бул. "Сливница" - 6,4 млн. лв.

Второто голямо перо е образованието с бюджет от 118,5 млн. лв. Капиталовата програма за тази функция е 6,7 млн. лв., като е включено строителството на три детски градини. С други 14 млн. лв. по ОП "Региони в растеж" ще бъдат обновени 7 училища и 3 забавачки. Повече средства са предвидени и за останалите общински функции.

Близо 20 млн. лв. има за здравеопазване, 15,5 млн. лв. - за социално подпомагане, 16,8 млн. лв. за почивно дело и култура и 1,3 млн. лв. за спорт. За поредна година с 8,2 млн. лв. общината ще доплаща абонаментите карти за градски транспорт на пенсионерите, учениците и хората с увреждания.

"Всеки глас "за" този бюджет е подкрепа за развитието на града ни и гаранция, че ударното обновяване на Варна ще се ускори", каза след гласуването на бюджета кметът Иван Портних. Той отхвърли отправените по време на дебатите от съветници критики, касаещи целесъобразността на средствата, които се влагат в транспорт и инфраструктура и ги определи като "чиста демагогия". Местният парламент гласува и въвеждането на Синя зона. От май паркирането в центъра ще струва левче за час, а очакваните годишни приходи са над 5 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България