"Варненско лято" става на 92 години

image description

Класика, джаз, фолклор и музикален театър са в афиша на новото издание

Жанрово разнообразие от класика, джаз, фолклор и музикален театър ще представи в основните си модули най-новото издание на Международния музикален фестивал "Варненско лято" , който започва своята 92 -а годишнина, посочиха от пресцентъра.

На варненска сцена високо ценени у нас и в Европа изпълнители ще музицират заедно със значими световни солисти и диригенти. Сред гостите на фестивала се открояват оперната прима Александрина Пендачанска, Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и солисти Теодосий Спасов, кавал и Илиян Илиев, кларинет, Фестивалният оркестър East West, както и водещата българска джаз формация - Биг бенда на БНР, ансамбъл „Драгостин Фолк” за фолклорна хорова музика и духов квинтет „Пилекадоне“, варненският оркестър „Симфониета“ с диригент проф. Милко Коларов.

Бляскавото откриване на 24 юни е с концерта на Варненската филхармония с гост диригент Пиеро Романо от Италия и солист българско сопрано Александрина Пендачанска.

В модула „Академия" предстои едно изключително по замисъла и мащаба си събитие - емблематичният проект на проф. Минчо Минчев „Интегрално изпълнение на Бетовеновите сонати за цигулка и пиано“. За пръв път в България в три концертни вечери цветът и славата на българското изпълнителско изкуство по света - десетима цигулари и трима пианисти, ще представят 10-те сонати за цигулка и пиано на Бетовен. Всички артисти ще пристигнат от чужбина специално за проекта. Много от цигуларите са концертмайстори във водещи европейски оркестри като Виенската филхармония. Самата Музикална лятна академия ще включи майсторски класове по оперно пеене с именития тенор Емил Иванов и цигулка с проф. Минчо Минчев, с кратки курсове по виола и камерна музика и традиционния вече конкурс на „Фонд цигулките на Минчо Минчев“.

Прекрасни концерти ще има и в модула „Лаборатория Варна“ - акцентът ще бъде върху варненски творци в колаборация с международно утвърдени артисти. Веско Демирев, пиано, Струнен квартет „Добри Христов“, Сибила Константинова, Йозджан Улуджан и Бирсен Улуджан са сред участниците в лабораторията, а големият концерт ще бъде на Филхармония Пионер във формат Балкански младежки оркестър.

Сцените ще са с много лятно настриение – Летния театър, Английския двор на Археологичесикя музей и на самия морски бряг – сцена Ментол. Специално насочени към почитателите на джаза са концертите на Хилда Казасян с Варненската филхармония и на Антони Дончев джаз квинтет с Варненския камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев. А от Испания за сцената край брега ще пристигне ансамбъл „Патакс“.

5 премиери ще представи Варненската опера-"Летящият холандец", "Маската на Зоро", "Аида" и др., посочи директорът на ТМПЦ Даниела Димова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони