Велизар Соколов –Заки: В бъдеще ни очаква скука, ако не защитим правата си

„Младите хора все по-малко си дават сметка, че в ежедневни неща като да си направиш селфи или клипче в къщи, всъщност създават творчески продукт – обект на авторско право”, коментира пред БТВ Велизар Соколов – Заки. Той е продуцент на филма „Авторското право: И ти си автор! Можеш да спечелиш от това!”.

„Един от основните акценти на този филм и този проект е да даде възможност на младите хора да открият творческия си потенциал”, отбеляза той. Заки обясни, че проектът е един по-голям филм – около 15 минути, с 5 допълнителни интервюта.

„В бъдеще ни очаква скука, ако не защитим правата си сега. Стагнацията на пазара води на това че трябва да заложиш на печелившата карта и един продукт започва да се клонира. Няма мотив и няма пространство да се експериментира”, каза още Заки.

Филмът е финансиран от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост /EUIPO/. Проектът има за цел да покаже на младите хора ползите от създаването на продукти на интелектуалната собственост и да стимулира тяхното творческо самоосъзнаване, за да могат да се възползват пълноценно от облагите, които то носи след себе си. Акцентира се и върху последиците, които могат да възникнат от нарушенията на права върху интелектуалната собственост.

Продуцент на филма е Велизар Соколов – Заки, режисьор е Борислава Димова, сценаристи – Левена Филчева и Илия Кайнакчиев, оператор - Петър Петров и аниматор – д-р Севина Иванова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино