Вие ли сте идеалният кандидат за ада

Рогатите дяволи „идат“ при християните от древен Египет

В интервю за италианския в. “Република”, папа Франциск заяви, че “ адът не съществува , а съществува само изчезването на грешните души”.

Тези думи предизвикаха вълнение и Ватиканът се разграничи от тях, определяйки интервюто като възстановка по памет. Френският философ Реми Браг, който издаде книгата “За религията. Да сложим край на предразсъдъците и объркването”, подема този спор.

Не знам какво е казал папата наистина, пише той. Но е интересно е да се запитаме дали това, което Църквата твърди от векове със своя авторитет, както и нейните светци, трябва да отиде в кофата за боклук на мисълта. Това, което заслужава да отиде в кофата, са наивните образи: рогати дяволи с вили, претегляне на душите - идея, чужда на християнството, дошла от древен Египет до нашите катедрали. Тъй както и идеята за наказание - непропорционално на греховете, дори и на най-тежките.

Бог, е сключил с човека неотменим завет и никога не ни изоставя. Но, бунтуваме се ние, как един Бог на любовта би могъл да създаде вечен ад? В някои икони огънят на ада се запалва от сиянието от слава, което обгражда Бог.

Раят е любовта на Бог, изживяна от онези, които Го приемат безрезервно; адът е любовта на Бог, изживяна от онези, които Го отричат докрай. Демоните отказват да се покаят, защото знаят, че Бог ще им прости.

Дали адът е обитаван? Ако е обитаван, кой го обитава? Ние бихме искали да видим в него онези, които не харесваме. Мохамед праща там Абу Лахаб и жена му (Коран CXI). Данте - политическите си врагове. Левинас, Хитлер. Християните нямат право обаче, защото за всички “зли хора” могат да се намерят извинения: нещастно детство, умопомрачение, влияния и т.н. С изключение на един човек, когото познаваме отвътре, а именно… самите ние. Всеки от нас трябва да се запита дали не е идеалният кандидат за ада.

Никога не съм убивал! Имах ли възможност? Никога не съм крал! Имах ли нужда? Никога не съм изневерявал на жена ми! Изпитах ли сладострастие? В замяна на това устоях ли на изкушенията, които ме връхлетяха?

* Реми Браг – френски философ

(от „Гласове“ - със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения