Вицепрезидентът Йотова от Велики Преслав: 24 май е най-обединяващият празник

"24 май е ден на обединението, особена дата в българския календар, най-обединяващият празник. Празник, който не позволява да има деление на хората, на гражданите, на България. Защото България се роди от словото и от книжнината. България тръгна оттук, от Велики Преслав, за да разпростре една невероятно богата култура, духовност, писменост, която днес стига до 300 милиона човека по целия свят" - обяви вецепрезидентът Илияна Йотова в старата столица Велики Преслав, където поведе празничното шествие на стотици ученици и педагози навръх големия празник. Старопрестолният град бе кулминацията от културното пътешествие на вицепрезидента по стъпките на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици.

"Тези ценности трябва да знаем и да помним днес и всяка друга злоба на деня, и всяко политиканстване са неуместни", добави Йотова. Тя припомни в исторически аспект, че "Великоморавската мисия нямаше да успее без България, без мисионерството на един голям владетел Княз Борис Първи, който именно тук не просто прие учениците на Кирил и Методий, а създаде условия за развитие на най-богатата книжнина в ранното Средновековие". "България трябва да помни едно - българските букви, кирилските букви се родиха във Велики Плеслав, оттам нататък тръгна тази цивилизация. Всякаква друга спекулация с това кой как е създал кирилицата означава да поругаваме паметта на Светите братя и техните ученици", каза Йотова.

Хиляди преславяни бяха излезли на празника в центъра на града, а вицепрезидентът ги поздрави с празника и риторично попита - колко са градовете в света, които могат да се похвалят със 1125 г. история? Вицепрезидентът връчи наградата Златен век, с която всяка година в града се удостояват заслужили творци, на Валя Янкова, художествен ръководител към читалище "Развитие".

Преди тържеството Йотова посети ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" в града, където учат 310 деца. Там педагозите и обясниха, че са решили проблема с тежките раници на децата. В класните стаи има шкафчета да оставят учебниците си. Вицето надникна в две класни стаи и остана очарована от създадения уют за децата.

Йотова поведе тържественото шествие в старата столица заедно с кмета на града Александър Горчев, шуменският депутат от БСП Иван Иванов и местни управленци. Дефилето се предвождаше от школския клуб "Барабанче". От старата столица Йотова си тръгна с подарък икона на Свети Теодор Стратилат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България