Вицепремиерът Красимир Каракачанов пред “Труд”: Казах на Борисов за лъжите на Скопие

Македония гневна на военния ни министър

Темата за езика може да им коства НАТО и ЕС

Говорих с премиера Бойко Борисов относно манипулациите, които в Македония продължават да се правят по отношение на историята. Още преди няколко месеца дадох отново примери с фалшифицирането на историческите факти. Това заяви пред “Труд” вицепремиерът Красимир Каракачанов по повод на острата реакция на външно министерство на Македония.

Скопие излезе със светкавична позиция в почивния ден, след като в събота Каракачанов предупреди, че не приема “хора с неясни възгледи и с обърнат прочит на историята да се промъкнат в НАТО и ЕС, на гърба и за сметка на България и историческата справедливост, още по-малко, внедрявайки задкулисно македонския език”. “Г-н Заев, не злоупотребявайте с темата за македонския език. Това може да Ви коства членството в ЕС и НАТО!”, обърна се във фейсбук към македонския премиер Красимир Каракачанов. И специално отбеляза, че говори не само като лидер на ВМРО, но и като вицепремиер на България по националната сигурност. “Скопие продължава да води умишлена антибългарска политика, а в същото време искат подкрепата ни за НАТО и ЕС”, каза още пред “Труд” военният ни министър.

В същото време в реакцията на министерството на външните работи на Скопие се казва: “Подписахме споразумение за приятелство и ще изграждаме приятелство, но това предполага взаимно разбиране, уважение и загриженост за интересите на съседа. Република Македония и занапред ще продължи своята активна, конструктивна и добросъседска политика в духа на подписания договор с България и на европейските ценности, по които се водят двете страни”.

“Точно това е проблемът – вече толкова месеци няма никаква промяна в поведението на властите в Скопие, напротив – те продължават с фалшификациите на историята и твърдят например, че цар Самуил не е български владетел, а даже бил воювал срещу България”, отсече Каракачанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика