Влакчето на ужасите полетя към „Армията“

В дните и часовете преди вечното дерби семейство Ел Маестро показа самочувствие. Батко Нестор се определи като сънародник на световния шампион по бокс Антъни Джошуа, а от интервю на малкия Никон разбрахме, че за него са се борили устремно „Барселона“, „Севиля“ и „Валенсия“ с победа на „прилепите“ накрая.

Хубавото е да имаш самочувствие преди големия мач. Но трябва да е подплатено. Вярно е, че съдията не даде дузпа за ЦСКА (по-късно и за „Левски“), но това не е оправдание за липсата на два точни паса, агресия, идея. Много години поред „червените“ се гърчеха в управленчески и спортно-технически кризи. И въпреки това създадоха комплекс на вечния съперник с куп победи. Днес ръководството на ЦСКА осигурява всичко по висок европейски стандарт. Селекцията е отлична, като сериозни забележки могат да се търсят единствено за вратарския пост. Условията за подготовка са на най-добро ниво.

С други думи – ред е на треньора. Фанфарите за Нестор Ел Маестро видимо галеха ушите му. Чу много похвали за победите над „Адмира Вакер“ и те се оказаха голямата заблуда. От 12 мача през сезона австрийците имат 9 загуби, 2 победи и 1 реми. Фаворити са за изпадане. С триумфа във Виена ЦСКА заживя в пълна с мечти розова приказка, която в късния съботен следобед се превърна в кошмар.

Всъщност под ръководството на Ел Маестро отборът не спечели ключов двубой. ЦСКА не е от калибъра на „Копенхаген“ и дори без съдийските грешки щеше да отпадне. Но „червените“ се провалиха във всички български дербита. Можеха да загубят с много повече от 0:1 като гост на разклатения по това време „Лудогорец“. Играха твърде предпазливо и дефанзивно за гранд като гост на „Ботев“ и там неотсъдена чиста дузпа в полза на „канарчетата“ помогна на ЦСКА за 0:0. Това реално са двете тежки излизания на „червените“ от столицата. И се стигна до „Левски“, където прогресивният спад във формата просто се потвърди.

Ел Маестро сигурно ще репликира – победи носителя на купата. Но, без да се сърдят на „Овча Купел“, „Славия“ отдавна не е мерило за ЦСКА. А „червените“ чакаха инфарктно до 90-ата минута за победен гол. След него Ел Маестро така се хвърли от радост на терена, все едно току-що е грабнал трофея в Шампионската лига и предизвика сръбски скандал със Златомир Загорчич. А какво ли ще стане, ако победи „Левски“ или „Лудогорец“ - нещо, което предшественикът му Стамен Белчев с по-слаб състав и визитка успя?

Треньорът на ЦСКА явно не е от рискуващите. Във вечното дерби пусна най-очаквания възможен състав. Ръководството му взе футболист, тренирал доскоро с Неймар в националния на Бразилия. Евандро вкара на „Копенхаген“, вкара и във вторник на „Монтана“ за купата, но редовно седи по 90 минути на пейката в първенството. Както и срещу „Левски“. Привлеченият за голова машина Али Соу пък влезе чак накрая, а пускане на дефанзивен халф в лицето на Бикел при негативен резултат е повече от странно.

В следващия месец ЦСКА ще излиза два пъти в провинцията – срещу „Локомотив“ (Пд) и „Берое“. През пролетта „червените“ се пропукаха за 5 минути и мечтата за титла умря. Сега нова загуба на точки може да я убие още предколедно. А не е това идеята. Нали, друже Нестор? Или сър Маестро. Влакчето на ужасите вече полетя към „Армията“ и някой трябва да го спре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ