ВМРО-Пловдив чества днес 124-годишнината от основаването на легендарната организация

На днешния ден преди 124 години шестима млади българи – д-р Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Христо Батанджиев и Андон Димитров, поставят началото на легендарната ВМРО.

Революционната организация, която е създадена по примера на БРЦК, бързо се развива и покрива с организационна мрежа цялата територия на Македония и Одринско. Само десет години след своето създаване ВМРО вдига най-голямото въстание в българската история – Илинденско-Преображенското.

След въстанието ВМРО се развива като държава в държавата и реално поема съдбата на хилядите неоправдани българи, останали в робство в Македония и Одринска Тракия. Под ръководството на Тодор Александров и Иван Михайлов ВМРО се превръща в сила с която се съобразяват враговете на България и става незаобиколим фактор в стремежите и борбата за обединение на Отечеството.

По този повод днес ръководството на ВМРО в Пловдив поднесе венци и цветя пред паметника на загиналите за Обединението на България в район „Южен”.

В краткото си слово пред събралите се депутатът и регионален координатор на ВМРО Александър Сиди припомни отново славните моменти от историята на организацията и напомни, че и днес идеалът не е забравен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България