Водата в Осоговския манастир лекува всички болести

Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация?

Само на 40 км от Кюстендил, до град Крива Паланка в Македония, се намира манастира "Свети Йоаким Осоговски". Предполага се, че обителта е основна през 12 век, като по това време и местният свещеник Теофан препогребал в манастирската църква мощите на светеца, които до тогава били съхранявани в пещера. Самият Свети Йоаким е ученик на не по-малко почитания у нас Св. Иван Рилски.

Манастирът бил пощаден от турски набези именно заради мощите на светеца. Почитта към тях отдавали масово местните и по време на османското робство. Султан Хамид в края на 19-ти век дори изпратил свои подчинени с искане да прекратят това масово събиране на хора, преклоняващи се пред светеца. Неговият пратеник взел мощите, но веднага щом прекрачил прага на манастира с тях, му прилошало. До толкова, че дори не бил способен да пророни дума. Веднага мощите се връщат в манастира, а султанския пратеник, който веднага се почувствал по-добре, разказал всичко това на владетеля. Той от своя страна поставил специален каменен знак, който да показва, че манастирът е под закрилата му и не бива да се опожарява. Така мощите спасили обителта от набези.

И до днес от дясната страна на входа на манастирската църква можете да се поклоните пред мощите на Св. Йоаким и да измолите от него нещо съкровено. В съседната, по-малка църква пък има лековито аязмо, което според вярването лекува всички болести.

При голямо земетресение в края на 16-ти век, голяма част от манастирските сгради били разрушени, включително и голямата манастирска църква. Днес мястото е действащ мъжки манастир и е едно от най-посещаваните поклоннически места в цяла Македония. Обителта е вдигната на няколко ката, като продължава да се достроява и разширява.

За този манастир, както и за всички забележителности в Македония, можете да прочетете тук: www.macedonia-timeless.com.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм