Войната между ГЕРБ и Радев се разгаря

Герджиков завещал на Борисов особена папка

Войната между държавния глава и ГЕРБ се разпали, след като от управляващата партия го обвиниха в лобизъм и корупция заради класирането от служебния кабинет на първо място на шведските изтребители „Грипен. „Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция. Защото нали знаете, че за корупцията трябват две страни.“ Това заяви вчера президентът Румен Радев в Горна Оряховица по повод скандалът с изтребителите. "Но да оставим настрани този европейски виц. Политическата сцена не е място за разиграване на скечове от типа „доброто и лошото ченге“. Надявам се г-н Борисов ясно да заяви подкрепя ли декларациите на своя заместник. И когато говорим за корупция дали премиерът Борисов е проверил какво съдържа папката, завещана му от служебния премиер Огнян Герджиков", каза още Радев.

На въпрос дали е оказвал натиск и ако бъде извикан в анкетната комисия, ще се отзове ли в парламента, държавният глава коментира: "Има разделение на властите. Няма как президентът да бъде викан в парламента. Второ, да си проверяват ако искат собствените решения, подписи, собствените графици, които правителството Борисов 2 категорчно разработи, утвърди, разписа. И които предишното 43- то народно събрание прие и за които има много ясен график и е следван много точно".

По повод назряващото напрежение по оста президентска институция -правителство, Радев бе категоричен: "Аз не съм вдигнал ръка първи. Ако искате внимателно следете кой какво и как е казал и как е реагирал".

При визитата си в Горна Оряховица, президентът обясни, че е имало много ясни решения след КСНС до 20 юни да бъде извършен детайлен анализ и доклад за възможностите за разсрочване на проекта, за да може да се реализират проектите на всички видове въоръжени сили. "Очаквам този доклад. Имам уверението, че той е готов. На негово основание трябва да има детайлен график – кога, какво ще се върши и с какви средства. Все още го очаквам. Имам уверението че правителството го подготвя", допълни Радев.

 

За да имало максимална прозрачност

Управляващите внесоха предложение за комисия

19532871_1574269865930758_855394897_oГЕРБ изготви мотиви и внесе предложение за създаване на анкетна комисия за изтребителите, обяви Цветан Цветанов.

„Да съберем всички факти и обстоятелства за взимането на това политическо решение на служебния кабинет и дали има прикриване на факти относно кореспонденцията, водена с всички страни при сключването на този договор“, обясни шефът на групата на ГЕРБ.

„Целим да бъдем максимално прозрачни и шумът, който вдигнаха от БСП и президентът, ни дават възможност за точно такъв подход“, добави Цветанов.

Той напомни, че страната е парламентарна република и всички трябва да подхождат с уважение, а когато има комисия – да съдействат. Дейността на временната анкетна комисия не спира процеса по придобиване на нов тип боен самолет от Министерския съвет, посочват още от ГЕРБ. Депутатите от партията предлагат комисията да е в следния състав: 8 от ГЕРБ, 6 от „БСП за България“, по 2 от „Обединени патриоти“ и от ДПС и един от „Воля“

 

Изборът е между 15 оферти от 9 държави

02-3Офертата за изтребителите „Грипен“ за превъоръжаване на родните ВВС бе избрана след дълга сага, проточила се няколко години по време на управлението на около пет правителства. Първоначално, когато България обяви намерението си, че бойната ни авиация се нуждае от превъоръжаване с нов тип многоцелеви бойни самолети, които да притежат способности на изтребител за охрана на въздушните ни граници, но и да могат да нанасят удари по земни и морски цели, 15 държави представиха своите оферти. На принципа на отсяването първоначално отпаднаха няколко и останаха девет. На финалната права се наредиха най-добрите предложения. А те бяха за новопроизведени изтребители „Грипен“ на Швеция, употребявани „Еврофайтър“ на Италия и втора ръка Ф-16, блок 15 на Португалия с логистичен пакет на САЩ. В крайна сметка в оспорваната борба победиха шведите. По повечето показатели за оценка, които са 300, тяхната оферта победи конкуренцията. Класирането бе извършено по математически модел, изключващ намесата на субективния фактор. „Ако човек може да сгреши, което не е изключено, компютрите, които пресмятаха резултатите, не са в състояние да сбъркат“, обясниха експерти.

 

От Брюксел

Преговаряме с Швеция за индустриално сътрудничество

03-04България ще настоява да започне преговори с Швеция за индустриално сътрудничество. Това даде да се разбере след двустранна среща с шведския премиер Щефан Лювен в Брюксел българският министър-председател Бойко Борисов.

„Казах на шведския премиер, че сядаме и първо говорим за индустриално сътрудничество. Второ - за инвестициите в България, за да може това, което ще платим, 100 процента да си го върнем от други неща. Вземем ли решение, вървим на преговори първо с вас, после с "Юрофайтър". Пазарлъкът ще е много тежък и дълъг процес", каза тогава Борисов. Целта на нашето правителство е „да се плаща много по-нататък, на части и срещу условия, които да ни дадат възможност за нови работни места в България". Важно за нас е и в българския военно-промишлен комплекс да има заетост и печалба, категоричен бе премиерът.

 

КОНТРА

Стефан Янев, секретар на президента по сигурност и отбрана:

Опитахме се да помогнем

03-05Сделка с „Грипен“ няма. Решението, което беше взето в нашия мандат, валидира военната експертиза и бе определена една пътна карта на проекта. Това каза преди дни ген. Стефан Янев, секретар на президента по сигурност и отбрана. Припомняме, че той беше и военен министър в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков. „Дава се пълна възможност на сегашното правителство с кого да преговаря. Това е жест на добра воля. Ние се опитахме да помогнем на правителството да има времеви диапазон до края на годината, за да се оползотвори финансовият ресурс“, заключи Янев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика