Всеки осми българин е с болни бъбреци

15% от варненци без оплаквания имат проблем с отделителната система

Всеки осми българин е с болни бъбреци, като проблемът засяга по-често мъжете. Това съобщиха нефролози от варненската УМБАЛ "Св. Марина" на семинар, посветен на Световния бъбречен ден. Най-голям риск има за диабетиците, пациентите със сърдечно-съдови заболявания, хипертониците, затлъстелите и страдащите от подагра, обясни доц. Светла Стайкова, началник на клиниката по диализа.

Тъй като "бъбреците мълчат" и липсва изявена ранна симптоматика, често увреждането им се установява късно, предупреди проф. Валентина Маджова, управител на ДКЦ "Св. Марина".

babrechen-den-2

Направено преди 2 г. в центъра изследване показало, че 15% от хората без никакви оплаквания имат повишен креатинин, което е белег за хронично бъбречно заболяване. Затова е важно всеки да отдели време за един профилактичен преглед годишно, особено ако има фамилна обремененост или е в някоя от рисковите групи, призоваха специалистите. Държавата е поела ангажимент за децата, като от 5 г. финансира скринингова програма за бебета на 6 месеца, поясни детският нефролог проф. Димитричка Близнакова.

Според нея уврежданията на бъбреците в ранна възраст се увеличават, но вродените аномалии на отделителната система се засичат още в утробата на майката чрез безвредно ултразвуково изследване. Така специалистите могат да поставят диагноза на плода и да започнат лечение веднага след раждането.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България