Всяко трето дете е с наднормено тегло

Българчетата прекарват пред монитора по 25 часа на седмица

Повече плодове и зеленчуци консумираме напоследък

България е сред страните в Европейския съюз, в които е регистрирана висока честота на наднорменото тегло и затлъстяването в ранна детска възраст, редом с Гърция, Чехия и Великобритания. Около 30% от децата у нас са с наднормено тегло, а 13% - със затлъстяване. За втория случай се говори, когато при едно лице е настъпило увеличение от идеалното му тегло с 15% и повече.

Данните бяха изнесени от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД) на 11 октомври, вчера, когато се отбеляза световният ден за борба с този проблем. В основата му стоят най-вече вредни хранителни навици и обездвижване. Българчетата на възраст между 6 и 9 години прекарват пред компютър или телевизора средно по 25 часа на седмица, посочи доц. Светослав Ханджиев от БАСОРД. За сравнение връстниците им от Холандия и Белгия се застояват по 14 часа.

Проучването показва още, че сме на водещо място в ЕС по най-ниска консумация на прясно мляко, но се отчита и положителна тенденция през последните години децата ни да консумират все повече плодове и зеленчуци. По този показател страната ни се нарежда на второ място в европейската общност. Отчита се като цяло и леко подобряване на хранителните ни навици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България