Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че не обмисля отмяна на посещението си в Русия заради шпионския скандал в родината му.

„Не, ние не обмисляме подобно нещо“, каза Вучич в интервю за германския седмичник Der Spiegel. "Бихме искали добри и доверителни отношения с Русия", подчерта сръбският президент.

В същото време той посочи, че сръбските власти искат да покажат, че "това е независима държава и че ще може да защити военния си неутралитет". „Подхождаме към настоящата ситуация сериозно и с чувство на отговорност“, увери Вучич. "От доста време сме приятелски страни. Сърбия е готова за добри отношения и се надяваме, че и Русия също", каза той.

Президентът на Сърбия потвърди, че „стратегическата цел“ на страната му е пътят към ЕС, но припомни, че Белград има и добри отношения с Русия и Китай едновременно. В същото време той обясни, че Сърбия е подписала споразумение за свободна търговия с Евразийския икономически съюз , но не е негов член. „Когато, тоест, ако се присъединим към ЕС, тези споразумения ще загубят сила“, каза той.

Вучич смята, че Сърбия "има ясни и прозрачни отношения с Русия". "Руснаците имат свои интереси, ние имаме свои собствени. Руснаците не ни дават нищо даром, но те предлагат добра цена", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа