В битка за богинята Нике

Germany's forward Mario Goetze (L) reacts with teammate midfielder Thgomas Mueller after scoring during the friendly football match Germany vs Italy in Munich, southern Germany on March 29, 2016. / AFP / PATRIK STOLLARZ

Богинята Нике. На нейно име е кръстена най-ценната купа на Цар Футбол. Трофеят на световния шампион. Пет пъти Бразилия. По четири пъти Германия и Италия. Това са рекордьорите на мондиалите.

Квалификациите приключиха, очакват се още няколко баража. През декември в една от залите на Кремъл ще бъде хвърлен жребият. Кой срещу кого?

Фаворит №1 на букмейкърите е настоящият шампион Германия. Колкото и футболисти да се сменят, отборът на Йоаким Льов остава все толкова добър! Но Германия има битка с историята. Никой победител в турнира за Купата на конфедерациите не е ставал световен шампион. Всяка серия има своя край.

Ето кои са 15-те фаворита за кавалер на богинята Нике. Някои от тях трябва да минат през баража, за да вземат руски визи.

15. Исландия

След като сензационно стигна до четвъртфинал на Евро 2016 малкият северен остров се класира директно за Мондиал 2018. В квалификациите Исландия допусна две загуби, а по света безспорно е любимец №1.

Място в световната ранглиста - 22

14. Полша

Роберт Левандовски е гаранцията за успехи на „дружина полска“. Нападателят на „Байерн“ вкара 15 от 28-те гола на отбора в квалификациите. Проблемът е, че защитата на Полша също пуска много попадения – 14.

Място в световната ранглиста – 6

13. Швейцария

Десет мача, една загуба – тимът на Владимир Петкович изигра почти перфектни квалификации. Но загубата в последния кръг от Португалия с 0:2 означава, че „часовникарите“ първо трябва да минат през бараж.

Място в световната ранглиста – 7

12. Италия

Четирикратният световен шампион също трябва да се справи с баража, преди да мисли за световно. Въпреки това всеки знае – който подцени Италия на мондиал, страда много.

Място в световната ранглиста – 17

11. Мексико

„Ацтеките“ допуснаха само една загуба във финалния рунд на квалификациите в Северна Америка. Конкуренцията на световното обаче ще е много по-голяма, отколкото в КОНКАКАФ.

Място в световната ранглиста – 14

10. Колумбия

С реми 1:1 срещу прекия конкурент Перу колумбийците изстрадаха класирането си. С Радамел Фалкао, Хамес Родригес и Хуан Куадрадо това ще е един от най-атрактивните отбори.

Място в световната ранглиста – 10

9. Англия

„Трите лъва“ не допуснаха поражение. Но нито една от осемте им победи в квалификациите не може да се нарече впечатляваща. В Англия много критикуват Гарет Саутгейт за стила на игра.

Място в световната ранглиста – 15

8. Аржентина

Финалистът от Мондиал 2014 мина през деветте кръга на ада, за да стигне до Русия. Благодарение на хеттрик на Лионел Меси срещу Еквадор в последния мач световното бе гарантирано.

Място в световната ранглиста – 4

7. Уругвай

Единсон Кавани и Луис Суарес са двете големи звезди, които подпечатаха билетите за Русия. Все пак класирането дойде чак в последния кръг.

Място в световната ранглиста – 16

6. Португалия

След загубата в първия мач срещу Швейцария еврошампионите наредиха девет поредни победи. За Кристиано Роналдо това ще е четвърти мондиал, като най-доброто му класиране е 4-о място.

Място в световната ранглиста – 3

5. Франция

„Петлите“ на Дидие Дешан завършиха първи пред Швеция и Холандия. Но направиха конфузно 0:0 с огромния аутсайдер Люксембург, въпреки че притежават може би най-големите таланти в света.

Място в световната ранглиста – 8

4. Белгия

„Червените дяволи“ маршируваха без загуба в квалификациите. Лукаку и компания вкараха 43 гола (колкото и Германия), което е рекорд. Допуснаха само шест попадения.

Място в световната ранглиста – 5

3. Испания

Шампионът от Мондиал 2010 остави зад гърба си Италия, а впечатляващата победа с 3:0 над „адзурите“ гарантира класирането. В целия цикъл Испания допусна рекордно малко голове – 3.

Място в световната ранглиста – 11

2. Бразилия

Отборът с най-добра атака и защита в Южна Америка – 41 вкарани и 11 допуснати гола. Бразилия записа 12 победи и само една загуба. Петкратните световни шампиони първи се класираха за Русия още през март.

Място в световната ранглиста – 2

1. Германия

Десет мача, десет победи. Актуалните световни шампиони вкараха 43 гола, колкото Белгия, а допуснаха само четири попадения. Футболът на Йоаким Льов и отбора му се смята за най-красив в момента.

Място в световната ранглиста - 1

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят