В "Двора на кирилицата" в Плиска почетоха будителите

Снимка: Цветелина Георгиева/ Архив

Културно-историческият комплекс "Двор на кирилицата" в първата българска столица Плиска събра в Деня на народните будители стотици патриоти. Историци изнесоха зрелищен урок по родолюбие "От първопрестолна Плиска до младите будители" пред депутати от различни политически сили, областни управители, кметове, педагози и ученици. И им напомниха, че и сегашните будители имат нелеки задачи, ако ги осъзнаят правилно.

Тържественото честване беше под патронажа на областния управител на Шумен Донка Иванова. Тя връчи на създателят на Двора на кирилицата Карен Алексанян грамота за приноса му за съхраняване и популяризиране на българското културно-историческо наследство.

Според арменецът, увековечил българската история, едно от най-святите места за това честване е именно в първата българска столица Плиска и в Двора на кирилицата, защото първите будители на българския народ са Св. Цар Борис-Покръстителя, братята Кирил и Методий, Климент, Наум и останалите Седмочисленици.

Беше отслужен празничен водосвет пред паметника на Св.Св.Кирил и Методий, който ученици отрупаха с венци и цветя на признателност.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони