В Катар бутилка вода е колкото галон бензин

Катар

Световни архитекти се надпреварват да вдигат небостъргачи от метал и стъкло

С величествените си небостъргачи, издигнати от именити световни архитекти, Доха – столицата на Катар, затвърждава убеждението, че е символ на приказката „Което не става с много пари, се случва с 200 милиарда долара”. Поне в този случай.

И понеже, когато им липсва нещо, катарците викат някой да им го построи, в залива са издигнали Перлата. Наистина, размахът на строителството в Доха личи по изкуствения остров на стойност 2,5 млрд. долара. Строителството на сградите върху него вдига мизата до 15 милиарда! 320 хектара с изложбени зали, музеи, театри, хотели, ресторанти и луксозни магазини на всички световни марки.

Перлата на Персийския залив

има формата на бисерно колие с диаманти - 7600 жилища в двайсет и една 20-етажни кули за 30 000 обитатели плюс още десет хиляди в 410 градски къщи и вили. Ще бъде окончателно готов за Мондиала през 2022 година. Между другото, от острова се стига до сушата по 20-километрово шосе, минаващо покрай девет малки частни островчета, собственост на най-богатите обитатели на Перлата. Всеки от тях носи името на най-скъпите бисери в света.

16-4

Островът условно е разделен на няколко тематични района, всеки със собствен облик. В едниния са тераси с луксозни жилища, в другия - верига от най-високите в Катар постройки, заобикалящи разкошното пристанище, в третия - малки вили в полинейзийски стил около брега на "девствена лагуна", в четвъртия - къщи с мавритански «напеви». Абе, толкова пари имат, че ако искат, и автентични папуаси ще си докарат!

Вярно, че не им липсват средства при 200 млрд. долара брутен вътрешен продукт, но как владетелят си позволява тези харчове? Оказва се, че шейх Хамад бин Халифа ал Тани е наредил всички находища на нефт и природен газ

да се обслужват само от местни компании

без да се дават на концесии. Печалбите се разпределят вътре в държавата, като голяма част от тях се реинвестират в строителството. В Катар няма данъци. Няма и престъпност. Твърди се, че е втората държава след Сингапур с минимален криминален контингент. Официално целта на мащабното строителство е Световното по футбол през 2022 г., но далечният прицел е привличането на туристи извън спорта и кратките пасове от летището.

16-0

Просперитетът на държавата определено се дължи на факта, че под пясъците на Катар дремят

15% от световните залежи на газ и несметни количества нефт

За разлика от водата, която в миналото се е събирала в долчинки при случайни валежи, а сега изцяло идва от морето. Милиони литри дневно се пречистват за пиене, за миене, за напояване на тучните зелени ливади и за освежаващите водоскоци на всеки ъгъл. Една бутилка вода струва 2 катарски риала - колкото един галон бензин. В Катар вече никой не се гмурка за перли, а за скариди ходят внесени от странство рибари.

Извън Доха има едва няколко града, скупчени главно около нефтени и газови находища. Докато столицата се е превърнала в търговски и финансов център, където всеки ден се издига нещо ново, а архитекти от световна величина смятат за висш комплимент да бъдат наети за построяването на поредната приумица от метал и стъкло с помощта на китайски, индийски и филипински работници.

Завладяващо място е

амфитеатърът „Катара”

- под открито небе, защото тук всяка капка дъжд се смята за изключително събитие. Каменната зала има 5000 места, а акустиката й е толкова съвършена, че дори да шепнете, ще ви чуят до последните редове. Тук се провежда Катарският филмов фестивал, по чийто червен килим минават всички световни звезди, гостуват най-именитите оперни певци, а по време на Катар оупън най-добрите тенисисти си оспорват милионния награден фонд... на свещи. Всеки от 5-хилядната публика намира светилник под столчето си и го запалва, за да придаде допълнително атмосфера на напрегнатата игра. А се играе вечер, понеже няма спортист, способен да покаже бекхенд на 45 градуса на сянка, без да припадне.

16-2

Националният музей на Катар е разположен в двореца, където от 1931 до 1951 г. е живял шейхът Абдалла бин Мохамед. Той се гордее с

огромен аквариум на две нива

В горната му част са представени обитателите на крайбрежната зона, а в долната е събрано цялото многообразие от водния свят на Персийския залив. Не липсват дори гигантските морски костенурки, които вече са на изчезване. Любопитни са свидетелствата за арабските експедиции от времето на великите географски открития, когато европейците са търсели пътя към Индия. Особено интересни са астрономическите начини за навигация на древните мореплаватели.

16-1

Всяко мъжко сърце обаче ще трепне пред сбирката от оръжия, основна част от която е частната колекция на шейха с уникални арабски саби и ножове, украсени със скъпоценни камъни. Експозицията е оценена на 50 млн. долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии