В симитлийско село откриха плоча с надпис от 3 век

В село Полето,община Симитли, откриха плоча с надпис от 3 век. Надписът е разчетен от Никола Шаранков, а запазването на надписа е дело на Кирил Костурков –даскала на село Полето. Историческият надпис датира от 3 век, когато землището на село Полето е било част от Римската империя. Текстът на плочата е на старогръцки и се намира в гробищния парк на село Полето. Първите думи на надписа са „На добър час“.

Благодарение на доц.д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към БАН, ас. Николай Шаранков, преподавател по старогръцки в СУ "Св. Климент Охридски" и д-р Иво Чолаков от Националния археологически музей днес той е достояние на всички. Тези експерти идват в село Полето през юни 2016 година, за да проучат надписа на плочата. За няколко седмици надписът е разчетен от Николай Шаранков и е направен на съвременен български език. Впоследствие Кирил Костурков и Бойко Везенков се погрижили българският текст да бъде издялан на нова мраморна плоча, която днес бе открита официално.

Плочата в оригиналния и вид датира от III век, или е на 1700 години, когато село Полето е било част от римската империя, а на територията на селото са живели траки. Плочата не е надгробна, както са смятали повечето хора в селото, а се оказва жертвеник, за принасяне на животни в жертва в чест на боговете.

Кирил Костурков изказа своето задоволство от случващото се днес в село Полето и благодари на всички ктитори, включително и община Симитли. Той сам е положил много усилия за съхранението и разчитането на надписа, който ще остане за вечни времена в селото като голяма историческа забележителност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България