В час ли са политиците?

Путин с Patek Philippe Reference 5140.

Любимите часовници на хората във властта по света

Бойко Борисов не носи заради травма на китката

Часовникът говори много за притежателя си - той е статус символ от първа категория, демонстриращ както материалното благосъстояние, така и усещането за стил и елегантност. Както при всяка вещ, служеща едновременно на необходимостта и лукса, чувството за мярка при избора на часовник е много важно.

Подобаващо на крупен бизнесмен и политик от висшия ешелон, американският президент Доналд Тръмп има богато колекция от модели на Rolex. Не те обаче са интересни, защото тази марка е станала задължителна за богатите и известните и те не пропускат да го демонстрират. При особени ситуации като например по време на избори или важна реч, Тръмп слага на ръката си едно бижу за познавачи - Vacheron Constantin Historiques Ultra Fine 1968, със самонавиващ се механизъм Calibre 1120. Цената му е около 35 000 долара.

Малцина знаят, че часовникът, който бившият президент Барак Обама носеше на ръката си, когато полагаше клетва като държавен глава по време на първия си мандат беше китайски и струваше около 200 долара.

Преди това, по време на предизборната си кампания, Обама носеше TAG Heuer Carrera Series 1500 Two Tone Divers на стойност около 1900 долара. Причината е, че имидж мейкърите посъветвали кандидат-президента да сложи на ръката си екземпляр, който може да си позволи всеки редови американец.

Любопитното е, че впоследствие държавният глава започва да носи на ръката си часовник, върху който стои емблемата на Секретната служба на САЩ. Охранителите му подарили хронометър, какъвто носят те самите. Цената на пазара на часовника Jorg Gray била 200 долара, но с надписа Секретна служба на САЩ скача на 300 долара.

Обама далеч не е единственият американски президент, който e носил евтини атрибути със стратегическа цел.

Джордж Буш пък носеше Timex Indiglo за 50 долара, а Бил Клинтън - Timex Trathlon в същия ценови сегмент.

След като излезе от Белия дом обаче Клинтън започна да носи значително по-скъпи атрибути от марките Cartier, Cobold и др. на стойност десетки хиляди долари.

Модата сред властимащите в Русия обаче е коренно различна. Руските лидери не робуват на евтини трикове за печелене на имидж. Президентът Владимир Путин е известен любител на скъпите часовници. Любимата му марка е Patek Philippe. Стопанинът на Кремъл има екземпляри на стойност между 18 000 и 60 000 долара. Тази швейцарска марка отдавна е номер едно сред руската номенклатура.

По време на една от визитите си в Китай преди години руският президент бил фотографиран с часовник от марката Breguet Marine и тези модели мигом изчезнали от московските бутици. В руски опозиционен сайт се появи информация, според която Путин има колекция от часовници за над 600 хил. евро, което естествено, няма как да бъде доказано.

Любител на гореспоменатата марка - Breguet, е и премиерът на Русия Дмитрий Медведев, който притежава няколко екземпляра, чиято цена започва от 15 000 долара.

Първият президент на Русия Борис Елцин се отличаваше с демонстративна скромност при избора на часовници и носеше “Полет” руско производство. Последният съветски президент пък Михаил Горбачов предпочиташе Longines Les Grande Classique.

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони обаче удря всички в земята със своята колекция от марката Vasheron Constantin на стойност около 500 000 долара.

Часовникът, който носеше Никола Саркози е Rolex Daytona за около 20 хил. долара.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, която е на първо място в класациите за най-влиятелната жена в света, непрекъснато е подлагана критики от страна на моделиерите по отношение на нейното облекло, като особено критичен бе модният гуру и неин сънародник Карл Лагерфелд. Но интересното е, че госпожа Меркел чудесно се справя с избора на аксесоари. Така например стилистите отбелязват, че часовника Jaeger-Lecoultre Reverso много и отива...

 

Изборът на родните политици

София, точно време

Ако минем на родна земя, сегашният президент Румен Радев е с швейцарски часовник, но не от висок ценови клас - на ръката му се забелязва Tissot T-Sport, PRC 200, а цената му е около 1000 - 1100 лева. Това е спортен хронограф, механизмът е кварцов, стрелките са фосфорисциращи. Изборът на Радев може да се определи като съвсем обикновен часовник за носене от младежки тип.

Президентът два мандата Георги Първанов разсея навремето слуховете в жълтата преса, че носи Cartier за 50 000 долара, когато се появи по телевизията с часовник, за който по-късно обясни, че е подарък от приятел и струва само 800 лв.

Премиерът Бойко Борисов не носи часовник. Причината са стари травми от спортните години. Борисов се е лишил от този атрибут заради ревматизъм, който получава вследствие на тежките си тренировки по карате. Китките и ставите на ръцете често го болят и затова избягва да се кичи с аксесоари. Премиерът не слага дори елегантния часовник “Булгари”, който му подари италианският му приятел Силвио Берлускони. “Като ми постои малко часовник на ръката, започва да ме “върти” нещо като ревматизъм и ми е неприятно” - коментира Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл