В Шуменско вятър до 20 метра в секунда, има паднали дървета

До 20 метра в секунда достигна скоростта на вятъра в Шуменско в нощта срещу вторник, в региона са паднали 8 литра дъжд на кв.м. На 12 сигнала са отзовали спасителните екипи на пожарната в Шумен, общинските фирми "Паркове и обредна дейност" и "Чистота" също помагат при разчистване на последствията от силния вятър. Бурята спря тока в части от Шумен, Велики Преслав, Върбица и 11 села, и отвори много работа на аварийните екипи на Енерго-Про.

Бурята не е нанесла сериозни щети по сгради, но от изкоренените дървета и паднали клони са били препречени улици, булеварди, детски площадки в града. На ул. „Ген Драгомиров“ 56 дърво се стоварило върху две коли и засегнало по-сериозно "Ауди А3", собственост на 58-годишен шуменец. Колата е с потрошено предно стъкло и огънат таван. Екип на пожарната е съдействал след 21,30 часа за обезопасяване на района.

Пречупени и паднали големи клони задръстват градинката зад Военното училище, в кв. „Херсон" и на детската площадка близо до ОУ „Д-р Петър Берон“. По протежение на бул. „Мадара“ и ул. “Съединение“ също са нападали малки клони, обобщават щетите от общината.

Кметът на Шумен Любомир Христов благодари на фирмите за бързата реакция за отстраняване на последствията от бурния вятър. „От 20 часа в понеделник вечерта сме във връзка с ръководителите на предприятията по чистотата, паркове и обредна дейност и почистващата фирма РТК. Благодаря на колегите от пожарната, че ни помогнаха да разчистим падналите по улиците и тротоарите дървета, за да не се затруднява движението в града“, каза градоначалникът.

„На места има скъсани електрически проводници, преплетени кабели и жици, и е нарушено електрозахранването в града и селата. Информирано е електроразпределителното дружество и в момента се работи по улиците „Поп Андрей“, „Пловдив“ и „Петра“ в Шумен, както и в селата Ивански, където има скъсан проводник, а също така и в Салманово“, съобщи Красимир Косев, главен специалист по превенция и защита на населението в общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България