В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

В 75 училища у нас няма хартиен дневник, има само електронен. Там не ползват хартиени бележници. Родителите и учениците ползват изцяло мобилното приложение - електронен бележник. Това съобщи един от основателите на платформата "Школо" Симеон Предов по БНР.

Всяко училище може да се присъедини към дигиталните промени в образователния процес чрез регистрация в платформата "Школо". Образователната платформа за дигитална трансформация в училищата "Школо" осигурява електронен обмен на информация за ученици, учители и родители. "Школо" е създадена преди две години. Платформата включва интегрирани модули, включващи електронен дневник, учебни материали, статистика, мобилно приложение и възможност за виртуални поощрения.

На национално ниво работят със 700 от общо 2400 училища. В платформата са регистрирани около 30 хиляди учители от общо 70 000. Около 200 000 пък са регистрираните родители и ученици. Между 50 и 60 хиляди души посещават сайта ежедневно.

Някои ученици се мотивират от статистиките в платформата, други не я харесват, сподели Симеон Предов: "Все пак мисля, че и за тях вършим полезна работа, като споделяме на родителите им, че може да работи върху тяхното поведение, присъствие в училище и прочее." По думите му, всичко е прозрачно и се вижда кога са въвеждани оценките, от кого, могат да се вписват и коментари за оценката.

"Именно тази обратна връзка в хартиените дневници липсва. В електронните дневници тя е абсолютно прозрачна, в реално време достига до родителите и това има вече положителен ефект", коментира Предов.

Дигитализацията е дълъг процес, предупреди той. Как се облекчава работата на учителите? "Учителите в момента масово са писари на административни и бюрократични справчици, изисквания от по-висши инстанции. "Школо" дава възможност цялата администрация и бюрокрация, която трябва да се върши, те могат да стават автоматично само с няколко клика."

В платформата има модул за комуникация тип месинджър, вайбър, който е затворен само за училищната общност. В него учителите могат да пишат до родителите, родители до учители, учители до ученици, тоест всеки да има комуникация с всеки, обясни още Симеон Предов.

"Ако училище със 600 ученици трябва да бъде информирано за предстоящо коледно събитие или за някаква екскурзия, класните ръководители досега трябваше да се обаждат на родителите и да ги информират за това един по един. Сега училищното ръководство пуска едно съобщение в модула за комуникация в "Школо" и тази информация стига буквално за секунди до всички родители, до които е адресирано."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование