Ген. Андрей Боцев: „Salamis Storm – 2018“ доказва високото ниво на добросъседски отношения

„Salamis Storm – 2018“ е доказателство за постигнатото високо ниво на добросъседски отношения, както и за напредък в повишаването на оперативната съвместимост“. Това заяви началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, днес, 6 юни, в поздравление към участниците в международното учение на Специалните сили на България, Гърция, Румъния и Сърбия. Учението се провежда в периода от 31 май до 9 юни на тренировъчния център на Специалните сили на Република Гърция в Неа Перамос.

„Подобно взаимодействие между Специалните сили изгражда добра основа за сътрудничество между Въоръжените сили на присъстващите държави и дава надежда за постигане на по-високо равнище на сигурност в региона“, категоричен бе генерал Боцев. Той благодари от свое и от името на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната на Република България Красимир Каракачанов, за отличното представяне на всички участници в учението.

От българска страна участие вземат 12 представители от 68-ма бригада Специални сили. В първото издание на учението, което се организира по инициатива на Република Гърция, от страна на домакините участват 150 военнослужещи. Сърбия и Румъния се включват с по 12 военнослужещи.

Командосите от Българската армия взеха участие в следните елементи: бординг операция на плавателен съд в морето, инфилтрация на групи за специални операции от хеликоптер по метода „бързо въже“ и стоварване на групи за специални операции с моторни надуваеми лодки ZODIAC.

На ВИП деня на „Salamis Storm – 2018“ присъстваха министрите на отбраната на Република Гърция Панос Каменос, на Сърбия – Александър Вулин и на Румъния – Михай-Виорел Фифор, началникът на Генералния щаб на националната отбрана на Република Гърция адмирал Евангелос Апостолакис, началникът на Генералния щаб на Румъния генерал Николае Чука и командирът на Сухопътните войски на Република Сърбия генерал-подполковник Милослав Симович, както и командващият Съвместното командване за специални операции генерал-майор Николаос Фларис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа