Ген. о. з. Константин Попов: При падането на вертолета загинаха хора, които се готвеха да спасяват хора

Нека дадем време на специалистите да си свършват работата и да изяснят причините за инцидента, при който двама пилоти загинаха в понеделник. За това апелира във Велико Търново председателят на Комисията по отбрана към 44-то Народно събрание ген. о.з. Константин Попов, която проведе изнесено заседание в НВУ „Васил Левски“.

Той определи ситуацията като изключително странна, но увери, че разследването се води от специална комисия, съставена от много добри експерти.

„За съжаление такива неща се случват. Заходил е веднъж, после втори път и при третия заход се е случил инцидента. Злополучният полет е бил четвърти за самолета и първи за екипа, летял с него. Те са изпълнявали мисии за аварийно търсене и спасяване. Забележете – загинали са хора, които се готвят да спасяват хора“, коментира ген. о.з. Попов.

Той уточни и, че е рано да се определи дали инцидентът е предизвикан от човешка грешка или техническа неизправност.

„Не може в толкова кратко време да се оцени ситуацията и да се каже причината. Нека дадем време на хората да си свършат работата и да видят причините“, допълни ген. Попов.

Освен това подчерта и, че 20 години стаж като пилот и 500 часа летене, не са достатъчни.

„Очевидно е, и това е факт. Точно затова в Комисията по отбрана се търсят ресурси за да има повече часове, повече изправна техника и да се модернизира българската армия. Затова и Правителството прие план за увеличаване на бюджета за отбрана до 2 % до 2024 година. Трябва да се гледа национално отговорно. Това не са просто пари – това е сигурност за всички нас“, заяви още ген. о. з. Константин Попов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България