Германският външен министър отива на фронтовата линия в Донбас

В рамките на втория ден от визитата си в Украйна първият дипломат на Берлин Хайко Маас ще посети фронтовата линия в източната част на страната, съобщава германският ежедневник FAZ. Социалдемократът е вторият външен министър на страната след Франк-Валтер Щайнмайер, който посещава района, за да добие представа за развитието на конфликта.

В продължение на четири години проруски сепаратисти и украински войски се борят помежду си в източната област Донбас. Минските мирни споразумения, постигнати през 2015 г., все още не са изпълнени. Разговорите за разрешаване на конфликта между Русия и Украйна, медиирани от Германия и Франция, бяха преустановени преди повече от 15 месеца.

Заедно с украинския си колега Павло Климкин, Маас ще посети селото Широкине, изоставено от жителите си, откъдето може да се види ясно фронтовата линия. Оспорваното населено място сега се контролира от украинските войски.

В четвъртък външният министър на Германия започна посещението си в Украйна с политически преговори в Киев като заяви, че се надява да съживи разговорите за разрешаване на конфликти в Източна Украйна до юли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа