Глобалният глад за пясък

пясък, строителство

Светът годишно потребява по над 40 милиарда тона

Въпреки че са обградени от пясък, градове като Дубай и Абу Даби внасят ценната суровина

Финият пясък скърца между пръстите на краката, вълните  се плискат по брега. Много хора се наслаждават на такава идилия, но не знаят, че тя е застрашена. На много места по света крайбрежните ивици просто се топят – заради глобалния глад за... пясък. Светът се нуждае от все по-големи количества пясък за строителството на къщи и улици.

„Пясъкът е много важна суровина“, казва геологът Харалд Елснер от германската Агенция за геофизически науки и суровини /BGR/ в Хановер. Представители на Екологичната програма на ООН са изчислили, че светът годишно потребява по над 40 милиарда тона пясък и чакъл.

Важна суровина е и кварцовият пясък, който е необходим за стъкларската и химическата индустрия, както и за производството на пластмаси. Харалд Елснер обяснява, че противно на много информации, кварцовият пясък не се използва за производството на соларни клетки и други електронни уреди. Необходимият за целта силиций са извлича от кварцовия чакъл.

„Въпреки това пясъкът е незаменим“, казва геологът, подчертавайки голямото значение на тази суровина. Само в Германия се добиват 100 милиона тона пясък годишно.

Подобна е картината и в други краища на света. Навсякъде хората строят. „Предполага се, че Китай е най-големият потребител на пясък в световен мащаб. След него се нареждат големи индустриални нации като САЩ, Тайван, Хонг Конг, Сингапур, а от Европа - най-вече Германия“, казва експертът.

Много страни изпитват трудности да се снабдяват със строителен пясък. Пустинният пясък например не е подходящ за строителство. Въпреки че се обградени от пясък, градове като Дубай и Абу Даби внасят ценната суровина, за да осъществят строителните си проекти. Те купуват скъпоценния строителен пясък от далечна Австралия и го превозват по море. Сингапур също внася пясък от съседните държави. Основните потърпевши досега бяха главно индонезийските острови. Над 20 от тях са вече изчезнали.

Превод: „Дойче Веле”, със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения