Горски се обучаваха как да гасят с нови пожарни коли

Между 40 минути и час, в зависимост от силата на водната струя, ще могат да гасят възникнали горски пожари двата нови специализирани автомобила, които ръководството на Североизточното държавно предприятие закупи през този месец. Това стана на ясно на проведено в сряда в Шумен обучение на четири екипа от ДГС-Шумен и ДГС-Суворово, които ще дежурят през пожароопасния сезон в двете стопанства.

С такива автомобили към момента разполагат горските от ДЛС-Черни Лом, ДЛС-Паламара, ДЛС-Балчик, ДЛС-Шерба и ДГС-Добрич.

"Новите коли ще бъдат дооборудвани и веднага след това ще бъдат включени в графика за дежурствата, които дават екипите ни през пожароопасния сезон", обясни инж. Стоян Саров от СИДП. Автомобилите са високопроходими и могат да стигнат и до най-отдалечените точки в стопанствата, до които колите на пожарната нямат достъп, заради терена.

В обучението се включиха и представители на Противопожарната служба в Шумен.

"Навсякъде по места работим с колегите от пожарните служби. Без тях не бихме могли да опазим горите, особено през летния период, когато зачестяват пожарите. Сигурен съм, че и занапред ще бъдем заедно в борбата с огнените стихии в горите", категоричен бе инж. Красимир Христов, отговорник по защита на горските територии от пожари в ДГС-Шумен.

Инж. Стоян Саров благодари на гражданите, които подават сигнали на телефон 112 при възникнал пожар и обясни, че благодарение на тях и на бързата реакция на горските по места, през миналата година на територията на предприятието са изгорели само 400 дка култури. Единственият голям пожар за м.г. на територията на СИДП беше този в ДГС-Преслав, когато бяха изпепелени около 80 декара борова гора, припомни инж. Саров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България