Горяха 400 дка гори и незалесени площи в Шуменско

Човешка небрежност стана причина да изгорят 89 дка иглолистни гори в Шуменско и още 300 дка незалесени терени. Огненият ад се разразил в неделя и десетки огнеборци и горски служители се наложило да гасят, за да спрат стихията.

Към 13:25 часа било прието съобщение за пожар в иглолистна гора в село Благово. Насочени били четири екипа огнеборци, подкрепили ги и 10 служители на ДГС-Шумен. По данни на горските, неизвестен подпалил сухи треви край селото и оттам пламъците се прехвърлили в гората. Пожарогасенето било на площ от около 200 000 кв. м. Щетата е огромна - унищожени са 65 декара иглолистна и 300 декара лесонепригодна гора.

В 13:51 часа е приет сигнал и за върхов пожар в иглолистна гора в землището на село Живково. Свидетели видяли, че огънят е тръгнал от запалени сухи треви в частен имот в края на селото. 12 служители на ДГС-Шумен оказали помощ на 25 пожарникари. Ползвани били тупалки и ранцеви пожарогасители. Унищожени са 24 декара иглолистна гора.

Спасена от опожаряване е 226 декара смесена гора.

Пак в неделя в шуменското село Новосел стопанин сам си запалил имота на ул.“Бузлуджа“. Той решил да изгори боклуци и вятърът прехвърлил огъня към постройка. Унищожени са 2 тона зърно, две фуражомелки и около 50 кв.м. покривна конструкция. Къщата на небрежния домакин е спасена от опожаряване.

Заради бума от пожари в Шуменско - на ден по десетина, от полицията излязоха със специални указания към гражданството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони