Градушки идват след жегите (ИНФОГРАФИКА)

Градушки се очакват най-вече в крайните северни райони (в червено), а в Южна България се очакват интензивни валежи над 40 литра на кв. метър. (в синьо).

Интензивни валежи в крайните северни и южни райони

Интензивни валежи придружени с гръмотевици и градушки на много места в страната ни очакват през следващите дни. Започналото още през нощта захлаждане бързо ще обхване цялата страна и ще се настани над нашите географски ширини чак до вторник, заяви пред „Труд” синоптикът от ТВ-МЕТ Петър Янков.

Той обясни, че още днес ще има по-съществени валежи в североизточните райони на страната, а центърът на градушките този път ще бъде Добруджа. Синоптикът предупреди, че се очакват най-големи щети по овощните и зеленчуковите насаждения.

„Има условия за градушки, които по всяка вероятност няма да ни подминат, но не се очакват мощни купесто-дъждовни облаци, които да образуват такива големи късове като тези през първата седмица на юли. Щетите винаги са най-много по овошките, но и пшеницата може да се обрули. Не мисля, че ще има чак счупени керемиди и покриви, но със сигурност ще има поражения по растенията”, каза още Петър Янков.

Той посочи, че втората вълна на захлаждането ще настъпи в неделя, като ще обхване повече райони. В цялата страна се очакват валежи и гръмотевици, най-вече в следобедните часове.

Условия за градушки има най-вече в северната част на страната - в района на Видин и Монтана, Русе, Разград, Силистра и Добрич. В неделя се очакват градушки и на места в Софийска област.

По-интензивни дъждове - над 40 литра на квадратен метър се очаква да се изсипят в южните части на страната и по морето. Най-много ще вали в областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

Синоптикът обаче предупреди, че колко ще е количеството паднал град и каква ще е големината на ледените късове може да се каже само чрез специално наблюдение половин-един час преди началото на валежите.

„Обикновено един градоносен облак има площ около 30-40 километра и с просто око може го различи само трениран наблюдател. Така че обикновените хора по селата няма как да знаят дали идва заплаха за реколтата им”, посочи синоптикът.

Той обясни, че на нашите географски ширини все по-често ще има градушки и обилни дъждове пред лятото в следствие на глобалното затопляне.

„То се усеща в истинския смисъл като затопляне при повече от + 50 градуса географска ширина. На нашите ширини, и по-специално на Балканите, отражението е, че се засилват проливните валежи и Средиземноморските циклони все по-често оказват влияние, наблюдава се и рязка смяна от по-студено към горещо време”, заяви Петър Янков.

Според дългосрочните прогнози през втората половина на юли ще е най-подходящазда почивки по планините и Черноморието.

„Очакваме август също да бъде в нормите - и като средни температури и като количества на валежите. Повече дъжд ще има в началото и в средата на месеца, а последните дни ще бъдат по-сухи" каза още Петър Янков.

При стихиите в началото на юли

Най-тежки са пораженията в Левски

Унищожени са над 158 хил. дка с насаждения

До края на годината обезщетенията бъдат преведени частично или изцяло, каза Порожанов.

Падналите през миналата седмица градушки в различни части на страната са унищожили 158 хил. дка с насаждения, обяви земеделския министър Румен Порожанов. Той посочи, че е започнала подготовка за изплащане на обезщетения на фермерите със 100% пропаднали площи, като целта е още до края на годината сумите да бъдат преведени частично или изцяло. По думите му в момента се прави анализ от какви схеми за подпомагане, администрирани от фонд "Земеделие", могат да се пренасочат пари, в случай че има икономии. На този етап обаче според министъра е рано да се каже колко точно средства ще бъдат отделени за обезщетения, тъй като комисиите, описващи щетите, продължават работа.

Най-тежки са пораженията в Левски, където щетите са за милиони. Градът и регионът бяха най-жестоко ударени от бурята. Ледените късове бяха с големината на юмрук. Засегната е и една от големите ферми за биозеленчуци у нас - 120 декара реколта е напълно унищожена.

Собствениците на фермата казват, че имат застраховка, но тя няма да покрие всички тези разходи.

Само 40% от земеделските площи са защитени

В Северозападна България няма противоградни ракети

Допълнителни мерки до този момент не са обявени

В момента едва около 40% от земеделските площи са защитени от градушките, призна преди дни министърът на земеделието Румен Порожанов. Дали са взети допълнителни мерки, предвид прогнозите на синоптиците на предстоящи градушки през следващите дни, не е ясно.

Вчера от пресцентъра на МЗХ не отговаряха на телефоните си, а от Изпълнителната агенция „Борба с градушките” отказаха коментар, без разрешението от пресцентъра на министерството.

Шефът на колона в Поповица, където протестираха на 2 юли с искане за увеличение на заплатите Никола Ковачев също отказа коментар.

По време на протестите Порожанов обясни, че МЗХ работи за промяна на политиката за борбата с природната стихия.

В момента дейностите на Изпълнителната агенция „Борба с градушките” се финансират само от държавата и има трудности по осигуряване на парите, коментира Порожанов.

"Разбира се в един момент трябва да бъдат привлечени и тези, които ползват тази услуга. В момента под покритие са около 35-40 на сто от земеделските площи, без пасищата. Останалите територии, най-вече в Северозападна България, въобще няма установени противоградни ракети", каза министърът.

последствия

Съсипанaта реколта вдига цените на плодове и зеленчуци

Цените на плодовете и зеленчуците у нас ще се покачат заради градушките, но поскъпването няма да е драстично, заяви пред “Труд” Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България.

Той обясни, че причината да няма много осезаем скок на цените е, че 85% от плодовете и зеленчуците у нас са вносни, а едва 15% е родното производство. По думите му засегната е реколтата от сливи, ябълки, кайсии, череши, праскови, като на места в Източна и Западна България пораженията са много сериозни.

“Има фермери със 100% щета от градушката, а обезщетението, което предоставя министерството на земеделието и храните, не може да покрие само разходите на производителя през годината”, добави още Трифонов.

Смущения в магнитосферата

Магнитни бури през следващите седмици

Предстоят смущения на магнитосферата и магнитни бури. Хората със здравословни заболявания, особено със сърдечно-съдови, както и чувствителните към колебания в магнитните полета на Земята трябва да са внимателни през следващите четири седмици. Очакват се по-силни бури на 18 юли, 22 юли и 5 август.

При смущения на магнитосферата здравите хора често стават по-раздразнителни, тъй като се увеличава кортизолът - хормонът на стреса; възможни са главоболие, сърцебиене и най-вече проблеми със съня.

Специалистите съветват по време на магнитни бури да не ставаме рязко от леглото, да не се стресираме допълнително; да не преяждаме, тъй като сърцето и мозъкът могат да останат без достатъчно кислород за сметка на приток на кръв към стомаха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България