Григор оцеля - ще играе с Рубльов

Григор Димитров продължава участието си на Аустрелиън оупън, въпреки че беше на крачка от отпадането още във втория кръг. Българската звезда имаше нужда от пети сет, за да пречупи съпротивата на американския квалификант Макензи Макдоналд с 4:6, 6:2, 6:4, 0:6, 8:6 след 3:26 часа на централния корт „Род Лейвър Арена“ в Мелбърн..

22-годишният Макдоналд не внушаваше респект със своите 178 см, но бързо започна да печели страхопочитанието на Димитров с ударите си. Още в първия сет стана ясно, че мачът няма да е лесен за Гришо, който нямаше план за игра срещу непознатия съперник (186-и в ранглистата). Американецът реализира единствената си точка за пробив в третия гейм, а ниският ръст не му попречи да сервира безпощадно. Григор успя да спечели само 3 точки, когато съперникът вкарваше първото си подаване.

По-големият опит на българина си пролича във втората част, когато устремът на младока беше обуздан – Димитров заигра по-отпуснато и ударите му започнаха да влизат в полето. Разликата в класите си пролича и в третия сет, когато Макдоналд се съвзе и дори поведе с пробив за 3:2, който българинът веднага върна. №3 в света издебна своя шанс в 10-ия гейм и с една точка в правилния момент поведе в резултата.

В следващите минути обаче българинът сякаш заспа и позволи много бързо квалификантът да му направи два пробива за 3:0. Треньорът Дани Валверду ръкомахаше безпомощно от ъгъла, но нищо не беше в състояние да помогне на Димитров. Българинът грешеше лесни топки и Макдоналд му сложи „геврек“  (6:0) - първи от май 2015-а, когато Григор загуби от Фабио Фонини (Италия) в Рим.

Голямото постижение на родния ас в тежкия ден бе, че успя да се вдигне от тежкия психологически удар. Макар и трудно Григор успяваше да задържа подаването си в петия сет и се добра до решителните геймове. Тогава ръката на американеца трепна. В продължение на повече от 3 часа дребосъкът играеше смело и освободено, но когато получи реален шанс за победата, се пречупи. Макдоналд вече не успяваше да прецени летежа на топката и даваше откровени подаръци, а в 14-ия гейм с двойна и непредизвикана грешка сдаде мача.

Така Григор измъкна не съвсем заслужен успех (той дори взе по-малко точки в мача – 148 срещу 150 за американеца) във втория си мач с квалификант в турнира. Следващата му задача обаче със сигурност ще е по-тежка. Негов съперник в третия кръг е Андрей Рубльов, поставен под №30 в схемата. 20-годишният руснак за пръв път в кариерата си ще играе в трети кръг на турнир от Големия шлем, след като надигра 6:4, 6:7 (5:7), 6:4, 6:2 кипърския ветерен Маркос Багдатис. Рубльов обаче е последният тенисист, побеждавал Григор на голям турнира. Той го изхвърли от Ю Ес Оупън миналия септември след трисетов успех.

Григор трябва да стигне до полуфинал, за да изравни миналогодишното си постижение и да защити точките за ранглистата.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт