Гърция бие отбой, ако се спазва строгата карантина през април

Гърция поглежда оптимистично към първия сценарий за излизане от 45-дневната криза с отваряне на търговските магазини евентуално на 2 май, пишат гръцки медии.

„Да останем вкъщи през м. април зависи от нас, за да се радваме през м. май на първите резултати от нашите усилия“, каза говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас.

Според информация, правителството в сътрудничество с научния съвет на Националната организация за обществено здраве е започнало обсъждане за постепенното излизане на страната от пълната карантина, но с условие коронавирусната епидемия в Гърция да бъде в значителна рецесия. С едноцифрени случаи, а ситуацията в болниците да бъде под контрол, както е към момента.

Правителството, констатирайки, че навременните мерки, предприети за защита на гражданите вече дават първи резултати е готово да пристъпи към следваща стъпка. Разбира се, решаващ фактор за това решение е състоянието на икономиката, която не е в състояние да понесе повече от два месеца карантина, тъй като бизнесът ще се разпадне и създаде нова вълна безработни, което ще предизвика финансов срив и правителството няма да може да изплати нови 800 евро на около 2 милиона работници, чиито предприятия са прекратили трудовите им договори.

Сценарият на правителството, ако коронавирусната епидемия намалее рязко, предвижда постепенно отваряне на фабриките с нормализиране на ситуацията до началото на м. юни. По-специално принципът, основан на този сценарий, ще бъде отваряне на търговски магазини, но не и търговски центрове, предвидено за събота, 2 май. Правителството ще направи оценка на първите реакции на гражданите, които са предупредени, че трябва да бъдат внимателни, тъй като вирусът няма да бъде елиминиран завинаги.

След седмица на наблюдения поведението на хората, ред идва на големите компании, които в момента работят с намален капацитет. След първите две седмици на м. май и ако ситуацията го позволява, ще се отворят училища, учебни центрове, а може би дори детски градини. Училищата ще се отворят и затворят в рамките на няколко седмици, така че учениците да могат да се подготвят за зрелостните матури, които ще трябва да положат на дати, определени от Министерството на образованието.

През последната седмица на м. май очакванията са да продължи същия сценарий за нормализиране на обществения транспорт с цел стабилизиране пазара на труда, ако условията го позволяват и хората спазват режима. В същото време се очаква темповете на работа в държавата да започнат да се нормализират.

Барове, кафенета, ресторанти, търговски центрове, фитнес зали, универсални магазини ще отворят последни в очакване на лятото. Не е изключено до последния момент, когато тези компании бъдат отворени, все още да има мерки за ограничаване движението на гражданите, които обаче няма да бъдат толкова строги, колкото днес, се подчертава в публикацията.

Позицията на правителството за момента е скромно оптимистична по отношение на забраната, но изпраща оптимистични послания на обществеността. Кризистният щаб, предвид постепенното "отварянето" на страната, реши да затегне мерките с оглед на Великден, за да гарантира кривата на коронационната рецесия. Ето защо се предприемат дори по-строги мерки за ограничаване на пътуванията, а на следващ етап още по-строги ако все още има безразлични граждани към здравето на обществото и не се съобразяват с мерките.

Целта на правителството е през м. май постепенно да премахне карантината, затова през м. април се очаква забрана за движение на гражданите в страната за няколко часа на ден, както и да се изолират села и острови, където бъде открит случай на коронавирус. За да може страната да се отърве от епидемията, най-доброто лекарство е да „останете у дома“ на всяка цена. Правителството вярва, че в крайна сметка хората ще оценят резултатната политика, която се следва, което е видно и от резултата.

Въпрос на време е да бъдат обявени нови, по-строги мерки за забрана на звижението, тъй като пред Великден се очаква увеличен трафик. Министърът на корабоплаването Янис Плакиотакис заяви, че обмисля да забрани дори движението на постоянни жители от остров към остров, тъй като в 110-те обитавани острова има само девет болници.

Според последната информация 10-те нови правителствени мерки, които се очаква да бъдат обявени са:

• Увеличаване на глобите за необоснован и безцелен трафик.

• Ограничаване на събирания (по-малко от 10 души).

• Затваряне на публични пространства.

• Специален документ за излизане за възрастни хора.

• Изпращане до 2 sms на ден.

• Различно време за движение.

• Засилени проверки по националните пътища, пристанища, гари, автобусни спирки.

• Затваряне на будките за пътни такси по националната пътна мрежа.

• Движение извън общината, веднъж, с документ за пребиваване.

• Затворени църковни служби през Страстната седмица в избрани столични църкви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа