Даниел Панов: Постигнахме финансова стабилност на общината

През последните години общинското ръководство постигна финансова стабилност на община Велико Търново. С този извод започна отчета на управленската си програма в периода 2015 – 2019 г. кметът инж. Даниел Панов по време на заседанието на местния парламент.

Нарастват собствените приходи на Общината, като през 2018 г. те са били в размер на 20,8 млн.лв. В сферата на инфраструктурата стартираха два от най-големите проекти през последните години – за интегрираната градска среда и за образователната инфраструктура.

През 2018 г. община Велико Търново е управлявала европейски средства в размер на 34 млн.лв. по 11 проекта. 29,4 млн.лв. от средствата са безвъзмездна помощ, а съфинансирането от страна на общината е от 941 000 лв.

38 улици в Стария град са подновени, припомни инж. Панов и благодари ма жителите за проявеното търпение по време на строително-ремонтните дейности. Продължава облагородяването на кв. „Чолаковци” в Търново, с нов вид е и Западната промишлената зона, където вече започна строителството на нови предприятия.

Над 12 км улици ще бъдат реконструирани с финансиране по ИНТЕРРЕГ. Това са улици в кв. „Света гора”, кв. „Асенов”, пътят под хълма Царевец и ул. „Опълченска”.

Близо 2,6 млн.лв. е инвестирала община Велико Търново в образователна инфраструктура за отчетния период, каза Панов. В средните училища са разкрити пазарно ориентирани учебни профили. На над 110 лица на възраст под 29 години е осигурена заетост.

В сферата на културата през периода 2015 – 2019 г. са проведени над 490 събития и прояви, като акцент е фестивала „Сцена на вековете”, привлякъл над 12 000 зрители. Тази година той ще се надгради и ще е с международно участие, съобщи Даниел Панов.

„14% е ръстът на туризма, което се дължи и на добрата реклама и маркетинг. Работим с дългосрочната визия да се създават нови обекти, които да удължават престоя на туристите в града. Надяваме се Велико Търново да получи статут на духовна и историческа столица на България, който ще ни даде преимущество пред другите общини.” – завърши отчета на управленската си програма кметът инж. Даниел Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони