Данъчните в Търново събрали с 14 млн. лева повече просрочени задължения

Проверяват 20 лица за придобито скъпо имущество

Над 1,7 млрд.лева приходи отчетоха за миналата година от ТД на НАП във Велико Търново. Цифрите сочат увеличение с 16 % спрямо плана за 2016 година и 109,2 % изпълнение на заложения годишен план. Това обяви във вторник Ивайло Здравков, директор на териториалната дирекция на НАП в старата столица.

Той изтъкна, че събираемостта на територията на дирекцията е с 5,7 на сто над средната за страната. Събрани са с 14 милиона лева повече просрочени задължения, сравнено с 2016 година.

За целта през изминалата година са проведени 1995 срещи с лица, които имат задължения в големи размери и са проведени 7281 контакти по телефон с длъжници, предимно с нововъзникнали задължения.

През годината са наложени множество принудителни мерки срещу нередовните платци. Сред тях са 219 възбрани върху недвижими имоти, 524 запори на недвижими вещи.

"От организираните през годината 475 търга за продажба на имущество, приходната агенция е събрала 2 050 000 лева. Над 500 000 лева пък са постъпленията от продажби на конфискувано имущество.

Над 80 % от извършените вечерни проверки от данъчни служители са били с констатация за нарушения. От проведените електронни ревизии са установени над 4 милиона лева задължения, от които са изплатени около 500 000 лева.

След масовите проверки в къщите за гости в планинските курорти е установено, че 94 търговци са в нарушение, предимно защото не са издавали касови бонове.

Приходи са осигурени от контролната дейност при търговците на горива, от проверки на масови мероприятия, касова наличност на търговските обекти и други кампании, отбелязаха от дирекцията.

По думите на Ивайло Здравков в ход са проверките, разпоредени от прокуратурата за установяване на фактите и обстоятелствата около придобиването на скъпи автомобили от определени лица.

Той посочи, че около 20 души ще бъдат проверени на територията на ТД на НАП във Велико Търново в рамките на акцията. Здравков обаче отказа да назове конкретни имена.

"Критерият по който ще бъдат проверявани лицата е стойността на придобитото имущество, без значение в кой сектор на икономиката е тяхната дейност", уточни Ивайло Здравков.

От данъчната администрация посочиха, че от 1 февруари на гишетата на НАП ще работят постерминални устройства, чрез които ще могат да се плащат данъците, и за първи път данъкоплатците ще ползват облекчение при деклариране на приходи, получени по безкасов път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България