Двама владици осветиха новия храм „Свети Дух” в Монтана

Почетен гражданин дари 300 000 евро на областния град

На традиционния празник на Монтана – Свети Дух, двама владици – видинският Даниил и ловчанският Гавриил, осветиха новия християнски храм на областния град „Свети Дух”.

Черквата – една от най-големите в България, с разгърната площ от 1088 кв.м. с подземна крипта, зала за 600 богомолци и ниво за църковен хор, бе строена 12 години и в нея са вложени 3,5 млн. лева.

Тържествената служба бе възвестена призори в деня след Петдесетница с песента на пет камбани от високата 23 м камбанария. Стотици граждани, общинари, гости от България и чужбина се събраха в новия храм, за да се помолят за здраве, късмет и успехи на семействата и родния си край, а след това преминаха в шествие с духова музика и мажоретки през областния град.

„Нека Светият Дух ни води по пътя на спасението и опазването на традициите, да насочва вниманието ни от преходното към вечното и да ни възражда чрез вярата”, благослови видинският владика Даниил. А кметът Златко Живков честити празника на жителите на Монтана и заяви: „Черква се строи с много любов, доброта и вяра!”.

На площад „Жеравица” фолклорни трупи от Гърция, Полша, Румъния , Украйна, Унгария и Холандия зарадваха публиката с танци и песни. На тържествена сесия на Общинския съвет бяха обявени новите почетни граждани на Монтана – хореографът Антон Димов /посмъртно/, писателят Радослав Игнатов, скулпторът Димитър Ганчев, бизнесменът Никодим Войнов и фирма „Крос”.

Предприемачът Войнов върна паричната стойност на наградата – пет минимални работни заплати, като добави към тях още толкова, с препоръката да бъдат използвани за доброто на хората в града. Паричната си награда предоставиха на местната управа и бизнесмените от фирма „Крос”.

Един от най-възрастните почетни граждани на Монтана – 92-годишният Кирил Маринов, който живее в Германия, е дарил на Монтана 300 000 евро, обяви кметът Живков. На празника на областния град в Северозапада присъства над 5000 души от 20 държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони