Двама мъже загинаха при пожар в "Пирогов"

Снимка: Нова тв

Тежко болни пациенти на 55 и 68-годишна възраст са загинали при голям пожар на територията на УМБАЛСМ "Пирогов".

Огънят е тръгнал около 4 ч. тази сутрин от стая във вътрешното отделение на болницата. По първоначални данни е рухнала стена вътре в отделението.

Загиналите са били на командно дишане, за което и са се ползвали кислородните бутилки.

На мястото са изпратени най-малко 7 екипа на пожарната и 12 - на "Спешна помощ". Огнеборци и полицаи са евакуирали десетки пациенти на болницата, като част от спасителите също са пострадали от дима.

Болните са настанени в други отделения на болницата.

"Спасени са десетки човешки животи, заради адекватните действия на персонала на "Пирогов", каза пред bTV шефът на пожарната старши комисар Николай Николов.

Пожарът е потушен. От МВР съобщиха, че пожарникарите са се справили с огъня за под половин час.

Движението на автомобилите и на градския транспорт в района не е нарушено.

Въпреки тежкия инцидент, останалите звена в болницата функционират нормално.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че 32 души са били изведени от Второ вътрешно отделение и животът на нито един от пациентите не е в опасност. В евакуацията е участвал персоналът на болницата, както и дошлите на място полицаи и пожарникари. Един пациент и няколко спасители са с леки обгазявания.

Директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски посочи, че по-възрастният от двамата загинали е бил с белодробна недостатъчност и се е налагало да му се подават големи количества кислород. Той уточни, че в разрушената стая не е имало газова бутилка, а е функционирала система за подаване на кислород. "Нова е, реновирани са щранговете, те няма как да са стари, постоянно се контролират", подчерта медикът.

Той благодари на дежурните си колеги за смелата реакция, както и на пожарникарите и полицията за професионалните действия: "Ако това не се беше случило, щяхме да говорим за национална трагедия".

"Изключва се инцидентът да е в резултат на злонамерено действие, подчерта министърът на вътрешните работи" Младен Маринов. Ще се направи инспекция на сградата, за да се установи дали взривът, съборил и стена вътре в отделението, не застрашава нейната безопасност.

"Пирогов" открива гореща линия САМО за близки на пациенти от Второ вътрешно отделение: 02/91-54-540.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България