Два габровски музея честваха Световния ден на водата

„Бъдете спестовни” е посланието на ЕМО „Етър” и музей „Дом на хумора и сатирата” в Габрово по повод Световния ден на водата-22 март. Дървено корабче с дължина 1 метър и ширина 50 см бе пуснато във водите на река Сивек, която е приток на Янтра. Плавателният съд пренесе типично габровско послание, обявено от Светлозар Тодоров, координатор на отдел „Работа с публики” в „Етър”: „Хората в Габрово от векове осъзнават, че водата е сила, стихия и прегръдка.

Символ на постоянство - водата изглажда и най-острите камъни. Водата е живот, затова всеки, който живее в Габрово я цени. И пести! На нас, габровци, сърцата ни се свиват, тъй като няма как да сложим канелка на река Янтра и толкова голямо количество чиста вода, при това безплатно, изтича от Столицата на хумора и сатирата към старата столица Велико Търново".

В ЕМО „Етър” решили да използват течението на водата, за да отправят поздрав към музея „Дом на хумора и сатирата” .

„Така пестим от пощенски услуги и не правим разходи от телефонни разговори. Не изразходваме дори интернета си. Доставчиците ни твърдят, че е неограничен, което навежда всеки габровец – кореняк или не, на мисълта, че спестения ресурс трябва да е в същия размер“, обясняват шеговито етнографите.

„В тази лодка има много хляб. Чудесен експонат – нов символ на габровската спестовност, който ще покажем в Музея. Първи април, Денят на шегата е и ден на отворените врати за Дома на хумора. Тогава при нас се стича половин България и гостите ще могат да видят лодката и вашето така важно послание“, отговарят в подобаващ стил от Дома на хумора и сатирата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България