Две алкохолни питиета дневно предпазват от диабет тип 2

Проучване, проведено от Харвардски учени и техни колеги от Холандия доказа, че умерената консумация на алкохол (бира, вино или ликьор)  - 2 чаши дневно, намалява риска от заболяване с диабет тип II с поне 25%.

Учените разглеждат данните на 38 031 мъже на средна възраст за период от 20 години - от 1986 до 2006-та. Участниците попълват анкети, свързани с хранителните и алкохолните им навици и предпочитания.

На всеки четири години, изследователите правят обобщение, което сравняват със следващия период от 4 години.

През 1990, нито един участник в проучването не е болен от диабет, но за целия период, учените отчитат 1905 случая на заболяване с тип 2.

Приблизително 75% от мъжете запазват алкохолните си навици през изследвания период, но тези, увеличили консумацията до 2 чаши на ден, са понижили риска от заболяване със захарен диабет тип 2 с цели 25%.

Причината? Учените откриват, че умереното пиене на алкохол подобрява нивата на хемоглобин А1С и увеличава нивата на адипонектин, хормон, който подобрява чувствителността към инсулин и предпазва от диабет тип 2.

Паралелно с това, изследователите доказват, че намаляването на алкохола - от 2 чаши дневно на 3-4 седмично, има обратен ефект и повишава риска от заболяване с тип 2.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука