Две българки на топ постове в ЕК

Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

За първи път в историята си европейската статистическа служба Евростат ще бъде управлявана от жена и това е българката Мариана Коцева. Тя ръководеше националната статистика от 2008 до 2012 г.

Още една българка получи висока позиция в ръководството на изпълнителния орган на ЕС. Това е Андрияна Сукова, която става заместник генерален директор на генерална дирекция “Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване”.

Рокадите бяха обявени вчера от ЕК и те са част от целта до 31 октомври 2019 г. 40% от ръководните кадри на комисията да са жени. Този ангажимент бе поет от шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер през юни 2014 г. Тогава дамите на висши постове бяха 11%, докато днес вече са 36%.

“Тъй като остават 20 месеца до края на мандата ми, сега е най-подходящият момент да подсилим нашето висше ръководство, за да можем да изпълним решително стратегическия дневен ред на ЕС”, посочи Юнкер.

Неговият шеф на кабинета - Мартин Зелмайер, пък бе повишен в генерален секретар на ЕК. 47-годишният германец е смятан за спорна личност и “сивия кардинал” в ЕК, а сега ще бъде начело на цялата администрация на комисията. Поста на началник на кабинета на Юнкер ще поеме испанката Клара Мартинес Аверола, която досега заместваше Зелмайер. Тя ще бъде първата дама на тази позиция.

“С попътния вятър в платната ни сега се нуждаем от опитни, енергийчни и силно мотивирани моряци, които да ни помогнат да насочим кораба си в правилната посока. Аз настоях на необходимостта да има повече жени на управленски позиции в нашите институции”, заяви Юнкер.

От петимата назначени нови генерални директори две са жени, а от петимата нови зам.-шефове на комисии четири са жени. Подобрява се и географското равновесие с назначения от страните, които се присъединиха към ЕС през 2004 и 2007 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа