Двоен поклон пред гроба на Свети Кирил

Премиерът Борисов и македонският му колега Зоран Заев заедно почетоха паметта и делото на светите братя Кирил и Методий в базиликата „Сан Клементе”

РИМ. От специалния пратеник на в. "Труд"

“Да празнуваме заедно, вместо да се караме”, обърна се премиерът Бойко Борисов към македонския си колега Зоран Заев в базиликата “Сан Клементе”, където двамата се поклониха пред мощите на Свети Кирил и поднесоха венци.

За първи път тази година традиционният молебен пред гроба на Свети Кирил в базиликата, където папа Адриан Втори благославя славянската азбука и книги, бе съвместно с македонска делегация, водена от техния премиер Зоран Заев.

“България и Македония показахме, че вместо празници като 24 май да са раздор, е по-добре да си ги честваме заедно. Не бива да се натъжаваме в такъв ден по един или друг повод. Всички трябва да се радваме и ние го правим”, каза още премиерът.

Борисов честити 24 май на всички празнуващи празника и на ползващите славянската писменост. Той посочи, че в базиликите “Сан Клементе” и “Санта Мария Маджоре”, които бяха посетени от македонската и българската делегация са били отправени изключително светли пожелателни слова.

“Заедно бяхме при плочите, където са били осветени нашите букви, на които пишем и сега. Върнахме се в дипломацията векове назад”, каза Борисов и визира частта от историята, когато двамата братя Кирил и Методий са убедили папа Адриан Втори в равенството на нашата писменост с тези на другите народи.

“До ден днешен всички ние пишем на тези букви”, каза Борисов.

“Днес със съвместните чествания България и Македония затвърдиха своето искрено приятелство. Мисията на светите братя Кирил и Методий е един от първите примери за обединяване на различни култури и същевременно уважаване на различията. Нека е вечен споменът за тях и нека за много години празнуваме този празник”, каза македонският премиер Зоран Заев.

След това българската делегация поднесе цветя на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в италианската столица.

Той е изработен от бронз и е висок 2,60 метра, а постаментът е 2,2 метра. На 21 май 2010 година премиерът Бойко Борисов, в присъствието на министъра на културата Вежди Рашидов и кмета на италианската столица Джани Алемано, открива творбата, която се излага на площад “Торвалдсен”, в близост до парка “Вила Боргез” и Музея за модерно и съвременно изкуство.

След това българският посланик в Рим Марин Райков даде прием за официалната делегация в нашето посолство.

В петък папата приема българската делегация

Картина от Митков и копие от ръкопис - дарове от министър-председателя

Българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, днес е на аудиенция при папа Франциск по повод 24 май – Денят на българската писменост и култура и славянската просвета. От наша страна ще бъдат поднесени и традиционни подаръци на главата на Римокатолическата църква Негово Светейшество. Картина на българския художник Павел Митков, изобразяваща Покровителя на българския народ Св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на прочутото Четвероевангелие на цар Иван Александър, и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък са даровете от българския премиер за папа Франциск.

Българската делегация включва в състава си представители на вероизповеданията у нас, на академичната общност и дейци на културата. На срещата ще присъстват Западно- и Средноевропейският ни митрополит Антоний, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС проф. Стати Статев и на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов, директорът на Института по исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и ръководителят на националната школа по приложна математика Теодоси Теодосиев.

Това ще е втората среща на Борисов с папа Франциск. Последната му визита във Ватикана бе преди три години, като в делегацията си той взе двама министри и седем депутати. Тогава Борисов занесе на папата хранителница с изобразено успението на Свети Иван Рилски, в която от филигранно сребро бе поставен камък от гроба на светеца. Папа Франциск поднесе на премиера плакет с изобразен ангел, държащ двете земни полукълба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България