Двойник на Дядо Коледа гръмна златен глиган в Балкана

Бивш миньор – ловец от дружинката в берковското село Черкаски, повали грамаден див нерез в Балкана.

Трофеят на глигана донесе златен медал на стрелеца, когото колегите по оръжие шеговито наричат „Дядо Коледа”. 12 ловци от Черкаски тръгнали на излет за диви свине в планината над селото и поставили засади в местността „Церовете”.

Кучетата и гоначите обаче не открили дивеч и четата вече напускала позициите си когато 60 годишният Любомир Тенев забелязал за гърба му в храстите да се промъква голям глиган. „Пробиваше като танк гъсталака и не го виждах добре. Затова се метнах на джипа и тръгнах да го гоня!”, разказа Тенев.

Близо 3 км ловецът давал газ из балканския терен, но успял да пресрещне дивото прасе и да стреля.

„Глиганът беше много мощен. След всеки изстрел ставаше и тръгваше отново, но третият го закова на място!”, заяви късметлията. Според ловците грамадното животно е било около 250 кг тежко, а зъбите му се оказали с дължина 23 см.

Трофеят донесъл златен медал на Любомир Тенев. Точният стрелец е бивш миньор в рудници за злато и мед, а след пенсионирането си живее в родното си село. Заради набитата фигура и валчестото лице с набола бяла брада част от ловците в Черкаски наричат Тенев „Дядо Коледа”.

Бившият миньор и другарите му редовно подхранват дивеча в Балкана и охраняват района от бракониери. „По 4-5 т царевица изнасяме на година, затова има много животни в горите наоколо!”, обясни шефът на дружинката Сашо Каменов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България