Дворът на кирилицата обединява над 80 творци от цял свят

Всяка буква от азбуката има свой паметник в Двора на кирилицата

На 11 май в Алеята на писателите откриват паметник на Алеко Константинов

Има едно място в България, което ни показва обединени народите от цял свят - Дворът на кирилицата в първата българска столица Плиска. Такава е била идеята на неговият създател арменецът Карен Алексанян и вече четвърта година стъпка по стъпка я реализира. Какво обединява християни, мюсюлмани, будисти, езичници? Кирилицата, създадена в България от българи! Затова след уникалния каменен буквар с монументи на 30-те букви, след паметниците на Светите братя Кирил и Методий и на Св.Цар Борис I Покръстителя, в Двора на кирилицата вече расне Алея на писателите. Първи в света пантеон на художествената литература, сътворена на кирилица. Тя ще увековечи повече от 80 творци – чест и гордост за националните си култури.

Днес, на 11 май, когато цялата православна общност почита Св.Св.Кирил и Методий, тук се открива бюст-паметник на великия Алеко Константинов. Ликът на Щастливеца е изваян от талантливите ръце на Вежди Рашидов. В основата на постамента ще бъде вградена пръст от родното му място в Свищов. Откриването съвпада с гибелта на Алеко, който е застрелян след тържественото отбелязване на празника преди 121 г. Това разказва Карен Алексанян и ако отидете в Двора на кирилицата, няма да ви спести нито един детайл от българската история и култура. Обича да е екскурзовод на любознателни.

Началото на Алеята е поставено в Деня на народните будители м.г. с бюста на Пейо Яворов, изваян от пловдивския скулптор Аршак Тжикян. На 25 ноември, когато почитаме паметта на Св.Климент Охридски, Алеята продължи патриархът на българската литература Иван Вазов. Негов майстор е Борис Борисов. На 1 март в навечерието на Освобождението поетът на българската свобода Христо Ботев зае достойното си място. Забележителният скулптор Георги Чапкънов-Чапа е създателят му. На 6 март Алеята порасна с бюстовете на руските класици Александър Пушкин, Фьодор Достоевски, Сергей Есенин и основоположникът на осетинската литература Коста Хетагуров. Лично министърът на културата на Северна Осетия Чермен Дудаев и скулптора Ибрагим Хаев дойдоха за тържеството в Плиска.

Скоро в Алеята на писателите ще могат да се видят още световно значими руски писатели - Гогол, Чехов, Горки, Лев Толстой, Иван Тургенев, Иван Крылов. Скулптори вече изработват паметниците по поръчка и финансиране от Двора на кирилицата. Лично Зураб Церетели, президент на Руската художествена академия, ще пресъздаде руския драматург, поет и дипломат Александър Грибоедов.

Българските бюстове в Алеята ще са най-много, поверени са на 20 скулптори. По Паисий Хилендарски вече работи Вежди Рашидов, предстои до 19 юни да бъдат завършени и Гео Милев, Смирненски, Петко Славейков и Йордан Йовков. Последният ще бъдат дело на цененият в Холивуд Евгени Воденичаров. Александър Хайтов е приел да изработи паметника на баща си Николай Хайтов.

Алеята ще разказва и за писатели от Сърбия, Беларус, Украйна, Румъния, Хърватия, Черна Гора. За творци от чувашите, за аварец, даргинец, лезгин, лакец, чеченец. Ще бъдат почетени и калмики, и буряти, които са будисти. Целта е народностите, които ползват или са писали преди време на кирилица, независимо от числеността им, да имат свои представители в Алеята на писателите и да създадем образа на голямото кирилско семейство, в което и големите, и малките общности имат достойно място, казва Алексанян. Затова ще бъдат представени и малочислените ханти и манси.

Най-голямата радост за него е, че световно известни творци от кирилския свят са съпричастни с каузата. Така Алеята ще се превърне и в своеобразна скулптурна школа.

Почитта към творците от различни народи и религии ще популяризира България и първопрестолна Плиска. Вярвам и, че всички народи ще са благодарни на България, не само за създаването на писмеността, но и заради факта, че български музей е увековечил класиците им, казва Арексанян.

Инициаторът:

Миналото винаги ме е привличало. С времето все повече ме увличаше историята на създаването на кирилицата и исках да разбера как се е превърнала в писменост на толкова много хора по света. От 20 г. съм в България, имам приятели от различни националности и ми е интересно как се пресичат културите ни, от какво се определят ценностите ни. Когато дойдох за първи път в Плиска, усетих магическо въздействие. Представих си величието на тази древна християнска столица, в която са се случвали събития с влияние върху живота в целия европейски свят. През IX век Голямата базилика е била най-големият храм в Европа, Плиска се е простирала на 23 кв.км, а Рим е заемал 14 кв.км., Константинопол - 17. И най-вълнуващото е, че някъде тук е родена кирилицата и осем български светци участват в създаването й. Затова поисках да оживя мястото, откъдето са тръгнали кирилските букви към света. Посветих този културен ансамбъл на паметта на майка ми, преподавател по литература, заради всичко, на което ме е научила.

Двор на кирилицата, гр. Плиска - тел.: 0897 949 718

www.dvornakirilicata.bg, e-mail: [email protected]

Работно време: всеки ден 09 – 18 часа

Снимки и екскурзовод – безплатно

Вход – 8 лв.

ученици и пенсионери – 4 лв.

деца до 7 г. безплатно

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони