Ден на отворени врати в Дома на етносите в Пловдив

В Световния ден на етническата толерантност - 16 ноември, всеки пловдивчанин и гост на града под тепетата ще може да посети свободно "живия музей" в Дома на етносите и да научи повече за историята, бита и културата на народностите, които живеят заедно в най-стария жив град в Европа векове наред.

"Ethno house" обявява Ден на отворени врати и ще посрещне с ароматен чай всеки гост. Арменци, евреи, италианци, руснаци и турци направиха заедно своя Дом на етносите в града под тепетата в подкрепа на каузата за етническа толерантност и мирно съжителство. Примерът, който Пловдив дава, е за всички, които смятат, че все още не е късно да се преодолеят наслояваните предразсъдъци и негативните стереотипи, за да е по-светло бъдещето на следващите поколения. Домът на етносите бе открит през март 2016 г. със съдействието на Ахавни Кеворкян, Светлозар Калев, Давиде Кристиано, Олга Атанасова и Ахмед Пехливан, членове на Консултативния съвет на Фондация "Заедно", чиято мисия е да популяризира вековния модел на мирно съжителство между етносите в Пловдив.

Преди 20 години Общото събрание на ООН обявява 16 ноември за Международен ден на толерантността. Посланието днес е, че не само в този ден, а всеки ден, всички ние трябва да живеем с отговорността да завещаем на децата си един по-добър свят, в който мултикултурността ще е богатство, а борбата с омразата и невежеството ще е спечелена, твърдят любезните домакини от "Ethno house" край тунела под Античния театър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони